Ga naar Content

Zaanse kledingbank heeft het drukker dan ooit: helft meer leden dan jaar geleden

Het aantal klanten van Kledingbank Zaanstreek is het afgelopen jaar met de helft toegenomen. Zo'n vijfhonderd kinderen kiezen geregeld outfits uit. Reden genoeg voor 22 Zaankanters om vandaag te boksen voor dit goede doel. Voorzitter Lonneke Kroon van de kledingbank is dolblij met alle aandacht en weet dan ook al waar het geld aan besteed wordt: "Aan sokken en ondergoed, want dat recyclen we niet." 

Lonneke checkt bij de aftekenlijst of de klanten recht hebben op alle spullen - Foto: NH / Thyra de Groot

In Wormerveer is een ruimte goedgevuld met flink wat kleding. Dit is dan ook geen overbodige luxe, want waar Lonneke vorig jaar zo’n twee á drie klanten per dag zag, is dit aantal nu opgelopen naar veertig. "Menig kledingwinkel zal daar jaloers op zijn", zegt ze terwijl de vrijwilligers pakketten met speelgoed maken en kleding sorteren.

Blije kinderen

Hassan is één van deze klanten. Hij spreekt niet zo goed Nederlands, maar met zijn volle tas is hij helemaal in z’n nopjes. "Ja, ik ben er heel blij mee", zegt hij lachend. "Het is mooi en goed." Een ander jong stel komt met de kinderwagen binnen. Ze hebben er nog drie en snuffelen tussen de kledingrekken. "We wonen nu bijna twee jaar in Nederland. We komen hier voor de tweede keer." De kinderen zijn volgens hen dolblij als ze thuiskomen met een goed gevulde tas.

Tekst gaat door onder de foto

Voor Hassan in de kledingbank belangrijk: "Het is mooi en goed" - Foto: NH / Thyra de Groot

Lonneke is blij om dit te horen. "Textiel beschermt ons, maar dat doet zoveel meer." Zo heeft de voorzitter wel eens meegemaakt dat ze opgebeld werd door een leerkracht dat een meisje voor de derde keer niet mee mocht gymmen. Dit kwam doordat ze geen gymkleding had. Met een nieuw setje kon het meisje weer meedoen op school. Lonneke: "Ik denk dat gemiddeld op elke school drie of vier kindjes in Zaanstad bij ons hun textiel halen."

De bakken aan de weg worden door Zaankanters goed gevuld. Toch is er altijd vraag naar meer. "Kinderkleding is er nooit genoeg, dat gaat echt heel hard. Dat slijt ook heel snel", legt Lonneke uit. Daarnaast groeien kinderen er ontzettend snel uit.

Eerlijk delen

Om de kleding eerlijk te verdelen, werkt de kledingbank met een aftekenlijst. Hassan moet daarom de slippers voor zijn vrouw terugleggen. Volgende week krijgt hij weer een nieuwe lijst, maar voor nu is zijn kaart vol.

Tekst gaat door onder de foto

Kleding in kleine maten is hard nodig: meer dan 500 kinderen maken er gebruik van - Foto: NH / Thyra de Groot

Geen geld voor kleding hebben, is voor veel mensen nog wel een taboe. "Ik denk niet dat mensen zien dat het kleding is van de kledingbank", zegt Lonneke. Daarnaast zitten ze in Molletjesveer vrij afgelegen.

"Dat is voor mensen uit Zaandam en Oostzaan wel een probleem. Dat je met openbaar vervoer hierheen moet kopen en dat je niet heel gelegen zit. Aan de andere kant is het wel een stukje privacy voor de mensen, dat je niet ziet dat je met tassen naar buitenkomt."

Nieuwe rugtassen

Met de zomervakantie voor de deur, gaat er ook een nieuwe groep kinderen naar de middelbare school. Hiervoor zijn rugtassen nodig. Iets wat Lonneke, naast sokken en ondergoed, wil kopen van het bij elkaar gevochten geld tijdens het boksgala. "Die zijn vaak stuk en versleten, dus hoe mooi zou het zijn als we een goede rugzak kunnen doneren aan onze klanten."

Of het bij 1.500 klanten blijft, durft de Zaanse niet te voorspellen. "Ik vind het moeilijk om te zeggen." Tijdens de pandemie maakte meer mensen gebruik van de kledingbank. Lonneke vult aan: "Ik hoop dat het zo blijft, maar je hebt best kans dat er nog een grote piek met mensen gaat komen."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook