Ga naar Content

De Peiling: de zelfscankassa moet verdwijnen

Het is je misschien al opgevallen, maar als je de Action binnenloopt is de kans groot dat je weer aan een échte kassa moet afrekenen. Een aantal filialen zijn namelijk bezig om de zelfscankassa's weg te halen. Zie jij de zelfscankassa liever volledig verdwijnen, of vind jij het juist heerlijk om zelf je boodschappen te scannen? Praat mee in De Peiling!

Foto: Adobe Stock

De eerste zelfscankassa's dateren alweer uit 1998. In 2006 begonnen verschillende supermarktketens met het experimenteren met de zelfscanzuilen, en sindsdien kom je deze kassa steeds vaker tegen in de winkelstraat.

Meer diefstal

Al is diefstal volgens Action niet de reden waarom ze de zelfscankassa's weer weghalen, leidt de opkomst van deze kassa volgens experts wel tot meer diefstal. Ruim één op de vijf mensen steelt wel eens bij de zelfscankassa, blijkt uit onderzoek van de UvA. Volgens de politie is het aantal winkeldiefstallen afgelopen jaar met maar liefst 30 procent toegenomen, en blijkbaar laten vooral studenten en jongeren zich verleiden tot diefstal. 

Steeds meer winkels nemen hier dan ook maatregelen tegen. Supermarkten doen regelmatig steekproeven, zetten extra cameracontroles en beveiliging in en observeren de lichaamstaal van klanten. Bij diefstal kunnen supermarkten een winkelverbod uitschrijven en de politie inschakelen.

Wat denk jij? Moet de zelfscankassa definitief verdwijnen, of wil je je boodschappen juist zelf blijven scannen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

Lees ook