Ajax met pijn en moeite langs FC Groningen in inhaalwedstrijd

Ajax heeft vandaag de inhaalwedstrijd tegen FC Groningen gewonnen. Het duel zou eigenlijk afgelopen zondag worden gespeeld, maar werd vanwege rookbommen op het veld definitief gestaakt. In de resterende 81 minuten wist Ajax met 3-2 te winnen.

Dusan Tadic feliciteert Jurrien Timber met zijn doelpunt - Foto: Pro Shots / Ron Jonker

Een ongwijzigd Ajax was vanaf het eerste fluitsignaal fel en goed bij de les. De eerste grote kans was voor Steven Bergwijn, die een voorzet vanaf links in de handen van Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh kopte.

In de 18e minuut was het wel raak voor de ploeg van John Heitinga. Linksback Owen Wijndal werd gevloerd in het strafschopgebied en Dusan Tadic mocht aanleggen vanaf elf meter. De aanvoerder van Ajax maakte geen fout en schoof de bal beheerst in de hoek voor de 0-1. Toch nam Ajax die voorsprong niet mee de rust in. In de 38e minuut sloegen de Groningers toe via een counter. Eindstation was Florian Krüger, die via de handen van Ajax-doelman Gerónimo Rulli raak schoot en zorgde voor de 1-1 ruststand.

Dusan Tadic schiet raak vanaf elf meter - Foto: Orange Pictures

Aan het begin van de tweede helft ontsnapte Ajax aan een achterstand. Wederom was Groningen er vandoor in de omschakeling en kreeg Krüger een dot van een kans op zijn tweede treffer. De Duitse aanvaller schoot de bal echter van dichtbij over het doel. Nadat het bekomen was van de schrik kwam Ajax in de 68e minuut weer op voorsprong. Een ragfijne voorzet van Mohammed Kudus werd bij de tweede paal binnengelopen door Brian Brobbey: 1-2.

Nagelbijten

Na de tweede treffer van Ajax leek het verzet van Groningen gebroken. Jurrien Timber maakte namens de Amsterdammers het derde doelpunt. De centrale verdediger kopte een vrije trap van Tadic in de touwen. Twee minuten later ontsnapte Ajax aan een penalty toe zowel de scheidsrechter als de VAR een handsbal van Devyne Rensch geen strafschop waard vonden.

FC Groningen zorgde uiteindelijk toch nog voor een spannende slotfase door de 2-3 te maken. Laros Duarte krulde vlak voor tijd de bal met veel gevoel langs Rulli. Ajax hield in de slotminuten stand en neemt de derde plek in de eredivisie weer over van AZ. De Amsterdammers hebben met twee speelrondes te gaan twee punten voorsprong op AZ.

Opstelling Ajax: Rulli; Rensch, Hato, Timber, Wijndal (Klaassen/69); Taylor, Tadic, Álvarez; Bergwijn, Brobbey (Godts/86), Kudus