Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Vuurwerk en veldbestormer verpesten FC Groningen - Ajax: duel definitief gestaakt

14 mei 2023, 15.01 uur · Aangepast 14 mei 2023, 16.40 uur · Door Milton Pus

De wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax is vanmiddag na tien minuten definitief gestaakt. Het ging na zes minuten al mis toen er vuurwerk op het veld werd gegooid en een 'fan' het veld bestormde. Na de onderbreking werd er kort gespeeld en ging het weer mis.

FC Groningen - Ajax gestaakt - Foto: Pro Shots / Ron Jonker

Supporters van de thuisclub gooiden namelijk voor de tweede keer vuurwerkbommen op het veld. Het protocol van de KNVB schrijft voor dat een wedstrijd definitief wordt gestaakt, als er twee keer voorwerpen op het veld worden gegooid.

Het ging gisteren ook al mis bij FC Volendam - Sparta Rotterdam, nadat Xavier Mbuyamba de 1-1 maakte. Bij het vieren van het doelpunt werd er bier op het veld gegooid. Bij dat duel hing FC Volendam direct netten op, waarna de wedstrijd kon worden uitgespeeld. 

"Dit is moedwillig gebeurd, dat kan niet anders"

scheidsrechter Jeroen Manschot

Scheidsrechter Jeroen Manschot zei bij ESPN dat hij niet verrast was door wat er gebeurde. "Er waren signalen dat het mis zou kunnen gaan, uit onvrede met de club. Dit is moedwillig gebeurd, dat kan niet anders."

Protocol 

Manschot gaf aan dat hij volgens de protocollen heeft gehandeld, maar dat het laatste woord bij de veiligheidsdriehoek lag. "Die kijken naar de veiligheid in en buiten het stadion en nemen de beslissing." 

Nadat het stadion grotendeels was leeggelopen, keerden de Ajax-spelers terug op het veld om het uitvak te bedanken voor hun komst naar Groningen.  

De KNVB zal zich moeten buigen over hoe het verder moet met dit voortijdig gestaakte duel.