Ga naar Content

Ziekenhuis Tergooi is verhuisd: dit gaat er met het achtergelaten terrein in Blaricum gebeuren

Als straks het ziekenhuispand is gesloopt, moet het dan oude Tergooiterrein een groene injectie krijgen. Half juli komt er al een regionaal medisch centrum en ook een ambulancepost staat op het verlanglijstje. Verder verrijzen er uiteraard woningen, waaronder een aantal 'tiny houses'. Een kwart van de nieuw te realiseren huizen moet naar de Blaricummers zelf gaan. Dat blijkt uit het uitgebreide wensenlijstje van de gemeente en de ontwikkelaar.  

Foto: Tergooi

Gisteren hebben de laatste verhuiswagens de spullen van Tergooi Blaricum naar het gloednieuwe ziekenhuis in Hilversum gebracht. Daarmee is de samenvoeging van de twee vestigingen nu daadwerkelijk een feit. Dat betekent het officiële einde van het ziekenhuis in Blaricum, dat later tegen de vlakte gaat waarna er nieuwbouw voor terugkomt. 

Uitgebreide wensen

Maar wat gebeurt er gaat er gebeuren op het 8,1 hectare grote terrein in Blaricum? Gemeente en ontwikkelaar Inspire real Estate hebben de afgelopen tijd opnieuw gesproken over de uitgangspunten voor de herontwikkeling. Vanuit de politiek was er een duidelijke behoefte om uitgebreidere randvoorwaarden te stellen, zodat Blaricum een grotere vinger in de pap heeft in wat er moet gaan komen. 

Een van die uitgangspunten is beduidend meer groen. Als het terrein straks helemaal opnieuw is ingericht moet het voor 60 procent uit natuur en groen bestaan. Momenteel is dat 51 procent. Behoud waardevolle bomen en voeg nieuwe toe, vergroot de biodiversiteit, verbreed de huidige groene rand en realiseer lokale wateropvang zijn enkele belangrijke wensen. 

Meer middelduur

Op het gebied van woningbouw laat de gemeente de gemeentelijke en regionale woonvisie los. Gebruikelijk is om 33 procent sociale woningen, 33 procent middeldure en 33 procent dure woningen te realiseren bij een bouwproject. Op het Tergooicomplex komen er relatief meer middeldure huizen (45 procent). Dat is een huur tot maximaal 1.100 euro. Op die manier wil Blaricum voor meer doorstroming zorgen op de woningmarkt. 

Daarnaast moet 30 procent van de nieuwe woningen in het dure segment vallen. Dan is er nog 25 procent over sociale huurwoningen. Verder zijn er plannen om tien tot vijftien tiny houses van maximaal 50 vierkante meter te realiseren op de Rijksstraatweg. Gemeente en ontwikkelaar willen een breed aanbod aan woningen realiseren. Dat betekent dat er ook ruimte komt voor zorgwoningen.  

Lees ook

Wat nog meer opvalt in de randvoorwaarden is dat de wens om woningen te realiseren voor de eigen inwoners. Van alle nieuwe huizen op dit complex wil de gemeente dat 25 procent naar de Blaricummers zelf gaat.

Maar er komen zeker niet alleen woningen, want er moet hier een zogeheten gemixt gebied ontstaan. Dat houdt in dat er ook vierkante meters beschikbaar moeten zijn voor bedrijven en zorginstellingen. Plek voor kleinschalige detailhandel kan ook, maar een supermarkt is dan weer niet gewenst. 

Stepjes

Verder moet er minder plek zijn voor de auto en juist meer ruimte voor duurzame alternatieven, waaronder elektrische deelauto's, stepjes en fietsen. Sowieso neemt duurzaamheid een grote rol in. 'Natuurinclusief bouwen' zou de norm moeten zijn. 

Of de Blaricumse politiek zich eveneens in deze lange lijst van wensen kan vinden, wordt komende week duidelijk. Dan bespreekt de commissie de zogeheten nota van randvoorwaarden. Een week later moet de gemeenteraad hier al een klap op geven. 

Over twee maanden al regionaal medisch centrum

Tergooi maakte deze week bekend dat het regionaal medisch centrum over minder dan twee maanden al de deuren opent. Vanaf maandag 17 juli moeten patiënten uit het Gooi hier terecht kunnen voor bijvoorbeeld bloedafname of voor een echografie. Tevens houden diverse afdelingen hier een spreekuur. Denk daarbij aan gynaecologie, neurologie, cardiologie, dermatologie en KNO.