Leren door te doen, zo proberen twaalf enthousiaste deelnemers de basisvaardigheden van het zeilen onder de knie te krijgen. Echte 'landrotten', die soms nog nooit hebben gezeild, krijgen in zes lessen een boekwerk aan informatie van de vrijwilligers van de Stichting WR60 WR4 uit Den Oever. Ga er maar aan staan: leren zeilen op een historische boot, en dat op de verraderlijke Waddenzee.
Op twee bijzondere schepen, namelijk de Wieringer Aak uit 1900 en 't Skuutje uit 1840, krijgen dit jaar twaalf cursisten de kans om de basistechnieken van het zeilen onder de knie te krijgen. Dit is alweer het zesde jaar dat de 'cursus voor landrotten' wordt gegeven en de stichting ziet een flinke groei in het aantal aanmeldingen.
"Normaal waren het zo'n vijf à zes aanmeldingen en nu zitten we op twaalf", vertelt vrijwilliger en instructeur Tjeerdo Wieberdink. Hij is sinds de oprichting van de stichting van de historische schepen in de haven van Den Oever zeer actief en gepassioneerd bezig met het in stand houden van de schepen en heeft het zeilbloed zo'n beetje door zijn aderen stromen.
Zijn enthousiasme over het zeilen werkt dan ook aanstekelijk. De cursisten stellen tijdens het varen geregeld vragen en hangen aan zijn lippen bij de uitleg over gijpen, overstag gaan en het gebruik van de fok.
NH Nieuws ging een ochtend mee op de Wieringer Aak. Een reportage over de cursus is in onderstaande video te zien (tekst gaat door onder de video).
Leren zeilen op de Waddenzee - NH Nieuws
Tjeerdo en zijn collega-instructeurs zijn blij met de grote interesse voor de cursus en ze hopen dan ook dat het voor de cursisten niet bij die zes lessen blijft. "Ze hoeven natuurlijk niet te blijven hangen, maar dat hopen we natuurlijk wel. Het heeft eerdere jaren ook al geresulteerd dat er altijd wel iemand blijft hangen. Onze voorzitter is ook een oude landrot", vertelt Wieberdink.
Voor komend jaar zit de cursus al helemaal vol, maar je kunt een groot deel van het jaar meevaren met de Wieringer Aak of 't Skuutje. Volgend jaar start de stichting gewoon weer opnieuw met de cursus. "Dit houden we wel vol. Het is leuk en het is ook voor de toekomst van de organisatie van belang."