Ga naar Content

Na 85 jaar noodgedwongen afscheid van Egmondia: voetbalclub trapt laatste bal

Een tijdperk van bijna 85 jaar hebben ze meegemaakt. Lief en leed met elkaar gedeeld. Maar daar komt nu een einde aan met het verdwijnen van de clubnaam Egmondia. Spelers van de Egmondse voetbalclub hebben hun laatste thuiswedstrijd gespeeld op De Lange Plas. Door een fusie is het over en uit en gaat de club verder als VV Egmond. 

Vanmiddag was de laatste thuiswedstrijd van het 1e elftal onder de eigen naam. Afgelopen maart is de fusie beklonken met de twee andere amateurvoetbalverenigingen in de Egmonden. En nu is afgelopen dinsdag ook duidelijk geworden dat ze hun eigen terrein zullen moeten gaan verlaten. En dat doet bij de voetballers, het team en alle supporters pijn.

De club is bekend van de tv-serie All Stars en ook de Calvé reclame met Lieke Martens. Oude leden van de club begrijpen heel goed dat door de vergrijzing de clubs samengevoegd moeten worden, maar hadden gehoopt dat het terrein van Egmondia uitgekozen zou worden als nieuwe thuishaven.

Derde helft heel belangrijk

"Ik had heel erg gehoopt dat dit het nieuwe complex zou worden voor de nieuwe VV Egmond", vertelt Paul van der Himst, die al vanaf toen hij klein was voetbalde bij de club. "Ik kom hier iedere thuiswedstrijd kijken en dan gezellig wat drinken met elkaar in de derde helft. Dat ga ik bij Zeevogels niet doen", licht hij toe. 

Het voetbalcomplex van Zeevogels bij de buren in Egmond aan den Hoef is door het college van Bergen naar voren geschoven als  beste locatie. Maar daar is de sfeer niet zoals thuis bij Egmondia, vinden de leden. De club wordt door velen geroemd als mooiste voetbalcomplex van Nederland vanwege zijn ligging in de duinen. Het hekje naar het A-veld, waar het eerste altijd voetbalt, is daar al sinds 1949. 

"Die andere locatie is gewoon niet mijn cluppie"

Kees Kager

Jeugdleden van de club hebben de handen uit de mouwen gestoken en een 23-meter lang spandoek geschilderd. Ze hebben die voor de laatste wedstrijd aan de tribune gehangen. Er was zoveel verf nodig dat ze zelfs gesponsord zijn om het doek te kunnen maken.

Eigen goal was 'schitterend'

Jan de Jong (voorzitter) en Kees Kager (radioverslag van de wedstrijden voor radio80) hebben vroeger samen gevoetbald in het tweede en zijn één keer kampioen geworden. Het mooiste moment van Jan de Jong? "Ja, toen was ik een jaar of 18 en ik had een prachtgoal, een geweldige kopbal. Hij was alleen in eigen goal, dat was jammer, maar hij was schitterend."

En Kees dan? Wat blijft hem bij? "De saamhorigheid van deze club, het is net een familie. En bij die andere locatie zal dat nooit zo worden, dat is gewoon niet mijn cluppie."

Erelid

Vlak voor de aftrap van de laatste thuiswedstrijd pakt voorzitter Jan de microfoon om zijn vriend Kees te eren voor zijn bijdrage aan de club en de ruim 25 jaar verslag die hij heeft gedaan voor radio80.

Op dat moment weet Jan zelf nog van niets, maar nadat hij geëerd wordt, neemt iemand van het bestuur de microfoon over en wordt hij zelfs benoemd tot erelid van de club. "Heel leuk, geen idee hoe ze dat geregeld hebben zonder dat ik het wist. Dat raakt me wel". Het afscheid werd overigens opgesierd met een klinkende overwinning op Sint Boys (5-1). 

De gemeenteraad besluit begin juli over de voorkeurslocatie voor de fusieclub VV Egmond. 

Lees ook