Ga naar Content

Wat wordt de duurzame koers? Eemnes gaat inwoners uitgebreid bevragen over nieuwe energiebronnen

Voelen de inwoners van Eemnes in tegenstelling tot de politiek wel wat voor de komst van windmolens? En wat zijn verder de ideeën en behoeftes als het gaat over andere energiesystemen en duurzaamheid? Dat wil de gemeente goed in kaart krijgen. Meten is weten is het devies en daarom gaat de gemeente de inwoners al vrij snel uitgebreid bevragen naar hun duurzame wensen, voorstellen en meningen.  

Eemnes heeft al een zonnepark langs de A1. - Foto: NH Nieuws

Nieuw is het idee van een zogeheten burgerraadpleging niet in Eemnes. Coalitiepartijen Dorpsbelang en het CDA hebben vorig jaar al in hun akkoord opgenomen dat gedurende de periode tot 2026 de inwoners eens goed bevraagd moeten worden naar hun ideeën en behoeftes op het gebied van nieuwe energiebronnen en duurzaamheid. Uit al die uitkomsten plus de politieke behoeftes en wensen moet uiteindelijk een langetermijnvisie komen.  

Dat ophalen van die informatie is nu naar voren getrokken. Dat heeft alles te maken met het onderzoek dat de provincie Utrecht is gestart naar geschikte locaties om windturbines te plaatsen. Dit gebeurt in het kader van de Regionale Energie Strategie (Zie onderaan artikel kader over de RES). Door heel de provincie heen zijn tientallen plekken aangewezen als mogelijke locatie, waaronder drie in Eemnes. Langs de A1 zien de provinciale bestuurders mogelijkheden voor windparken.  

Eensluidend

Wat betreft het opwekken van windenergie is politiek Eemnes eensluidend. Dat willen het college en de raad absoluut niet. Geen windturbines op Eemnesser grondgebied is hun duidelijke uitspraak, al kwam de PvdA eind 2022 nog wel met het idee van een middelgroot windmolenpark. Maar denken de inwoners net zoals het gemeentebestuur en wensen zij eveneens geen gebruik te maken van windenergie? Om daarachter te komen, moet je ze de vraag stellen is de gedachte in het BEL-kantoor.  

Lees ook

Maar het is wel kort dag. De snelheid waarmee dit nu moet gebeuren, is een punt van zorg in de politiek. In oktober moet in ieder geval duidelijk zijn hoe de inwoners denken over windmolens in hun spreekwoordelijke achtertuin. In diezelfde maand moet de gemeente het standpunt van de Eemnessers overbrengen aan de provincie. Dan weten zij hoe de inwoners hierover denken en kunnen ze dat meenemen in hun besluit waar de windturbines dan wel komen.

Toch windmolens?

Daar hoort wel een winstwaarschuwing bij, want de provincie kan ondanks politieke, bestuurlijke en maatschappelijke tegenstand alsnog besluiten dat er in Eemnes windmolens komen. Vooralsnog loopt geen enkele gemeente in ‘t Gooi warm voor de plaatsing van windturbines, maar de RES schrijft voor dat er veel meer energie via zon en wind moet worden opgevangen.  

Maar de uitvraag, zoals wethouder René ten Have de raadpleging noemt, is veel breder dan alleen windenergie. Het gaat over de hele breedte van de nieuwe energiebronnen: van geothermie naar zonnedaken en van isolatie tot aan aardgasvrij en nog veel meer.

"We willen er op alle thema's zoveel mogelijk uithalen, zodat we weten waar we de komende jaren mee verder kunnen"

Wethouder René ten Have

Daarbij gaat het de gemeente niet om of inwoners voor- of tegenstander zijn, maar draait het vooral waarom ze daar iets van vinden en welke ideeën er leven om Eemnes duurzamer te maken. "We zijn vooral geïnteresseerd in reden achter de keuzes en ideeën", legt de wethouder uit. "We willen er op alle thema's zoveel mogelijk uithalen, zodat we weten waar we de komende jaren mee verder kunnen."

Tot en met september

Eemnessers krijgen uitgebreid de tijd om antwoorden te geven. Als de gemeenteraad eind mei akkoord gaat met de burgerraadpleging dan verschijnt de uitvraag volgens Ten Have al in de tweede helft van juni online. Deze blijft deze tot en met september openstaan. In november verwacht hij dan dat het rapport klaar is. De bevindingen over windenergie zijn dan al eerder gedeeld. In het voorjaar van 2024 zou de politiek zich dan kunnen buigen over de uitkomsten.

Belangrijk is verder nog dat de gemeente deze burgerraadpleging niet zelf verzorgt, wel betaalt zij de rekening (65.000 euro). Het Nederlands Platform Burgerparticipatie Omgevingsprojecten en Populytics buigen zich respectievelijk over het proces, de raadpleging en de analyse.

Geen sturende vragen

De vragen komen uit de koker van een burgerplatform. Deze gemengde groep van Eemnessers krijgt kaders mee van de gemeente, maar gaan zelf de vragen opstellen. Daarmee zegt de wethouder te willen voorkomen dat de bestuurders de raadpleging een bepaalde kant zouden kunnen opduwen. 

Als Eemnes straks toch over een burgerforum beschikt, dan is het wat betreft Ten Have goed denkbaar dat de gemeente vaker gebruik van dit panel gaat maken. In de nabije toekomst moet de gemeente namelijk niet alleen een duurzaamheidsvisie maken. Zo willen zij dit forum ook nog wel betrekken bij plannen voor het verkeer, landbouw, wonen en de Omgevingsvisie. 

De RES: Wat is dat?

In de Regionale Energie Strategieën (RES) moeten afspraken uit het Klimaatakkoord worden uitgevoerd. Dat gebeurt in een landelijk dekkend programma verdeeld over 30 regio's.  Eemnes hoort tot de RES Amersfoort. Ieder gebied moet energieneutraal worden en dat moet gebeuren door het opwekken van zonne- en windenergie. Daarnaast wordt er gekeken naar alternatieven voor aardgas. In deze regio is het doel om in 2030 minstens 0,5 terrawattuur elektriciteit op te wekken met zogeheten hernieuwbare energiebronnen. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]