Ga naar Content

Zaanse Songfestivalkenner Katja: "Finale voor Mia en Dion? Het zal erom spannen"

Het Eurovisie Songfestival barst vanavond los in Liverpool met de eerste halve finale, waar ook Nederland met de veelbesproken Mia en Dion gaan optreden. De grootste songfestivalkenner uit Noord-Holland, Katja Zwart uit Zaandam, is erbij en heeft gisteravond de show al gezien. "Het barst van je scherm af", vertelt ze enthousiast.

Songfestivalkenner Katja Zwart - Foto: eigen foto

"Liverpool ademt het Songfestival", vertelt de Zaanse Katja vanmorgen aan NH Radio. "Engeland heeft het jaren niet mogen organiseren. De laatste keer was in 1997, dat komt omdat ze de afgelopen 24 jaar bar slechte resultaten hebben gehaald."

Spectaculaire show

Katja heeft gisteravond de show voor de jury al mogen bijwonen. "Nou, ik heb gewoon een kaartje gekocht hoor", lacht ze. "En ik kan je vertellen: het wordt fantastisch. BBC staat bekend om zijn spectaculaire shows. Dat kan je wel aan de zender overlaten. Fantastisch!" 

De Oekraïense vlag en kleuren zijn ook prominent aanwezig, want dat land was de winnaar van vorig jaar. Vanwege de oorlog daar wordt het Songfestival in Engeland georganiseerd.

Tekst gaat verder onder foto.

Songfestivalkenner Katja Zwart in Liverpool - Foto: eigen foto

Mia en Dion naar de finale?

Katja is al van kinds af aan groot fan van het Eurovisiesongfestival. Een echte kenner, dus. Over Mia en Dion is ze niet bijster enthousiast: "Ik vind het een moeilijk liedje. Het is een ballad en dat zit niet gelijk in je hoofd. Iemand uit Lissabon ziet het vanavond voor het eerst. En gaat hij of zij het goed vinden? Daar gaat het om."

De act klonk gisteravond prima en Katja geeft dan ook grote complimenten aan de regisseur. "Dromerige setting... Je zal het vanavond zien. Het ziet er echt prachtig uit." Toch is Katja bang dat Nederland niet in de finale komt: "Het gaat erom spannen. Na het optreden van Mia en Dion vanavond komt Finland en die wordt getipt als favoriet. Ik zou losgaan in mijn hotelkamer op dit nummer uit Finland."

Vanavond om 21:00 is de eerste halve finale te zien op tv.

Lees ook