Start van hoofdcontent

Schiphol

nl

Claimbedrijf verwacht hulp KLM bij vlootdrama Transavia: "Hebben genoeg vliegtuigen"

3 mei 2023, 12.12 uur · Door Doron Sajet

EUclaim, een bedrijf dat reizigers helpt geld terug te krijgen van luchtvaartmaatschappijen bij vertragingen en annuleringen, snapt niet dat Air France-KLM niet ingrijpt bij de vlootproblemen van Transavia. De budgetmaatschappij dupeert sinds vorige maand tienduizenden klanten door hun vakantie te annuleren vanwege een tekort aan vliegtuigen. EUclaim vindt het 'apart' dat KLM niet te hulp schiet met het leveren van leentoestellen.

Een onbruikbare Embraer 195-E2 van KLM Cityhopper op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

De ellende bij Transavia gaat naar verwachting tot in de zomervakantie duren. Wie een vakantie heeft geboekt bij Transavia of via een reisorganisatie, is er de komende maanden niet zeker van of zijn of haar reis wel doorgaat. Transavia mist momenteel acht Boeing 737's, vanwege te late levering van leasetoestellen, schade of onderhoud.

EUclaim-directeur Hendrik Noorderhaven vindt het apart dat moederbedrijf Air France-KLM niet instapt: "KLM en Air France hadden volgens ons capaciteit om te helpen." Maar volgens een woordvoerder van KLM klopt er niets van die bewering. "We hebben onze vliegtuigen zelf hard nodig".

Motorproblemen

Ook bij KLM staan er meerdere toestellen aan de grond. Een deel van de KLM Cityhopper-vloot heeft motorproblemen en kan voor langere tijd niet worden gebruikt. Om het eigen tekort aan te vullen huurt KLM zelf ook vliegtuigen in van andere luchtvaartmaatschappijen.

Een Embraer 195-E2 van KLM Cityhopper die voorlopig niet kan vliegen. Het artikel gaat verder onder de foto.

Een onbruikbare Embraer 195-E2 van KLM Cityhopper op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Vorig jaar zomer vlogen er wel meerdere blauwe Boeings voor Transavia, die voornamelijk naar bestemmingen vanaf Rotterdam vlogen. Dat waren uitsluitend Boeing 737-700's van KLM, waarvan de maatschappij er dit jaar door uitfasering minder heeft en mede daarom geen vliegtuig meer kan missen. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]