Ga naar Content

Asielzoekers Purmerend beëindigen hongerstaking: "Een opluchting dat ik weer kan eten"

De tweeëntwintig asielzoekers die sinds vorige week maandag in de crisisopvang in Purmerend in hongerstaking waren, hebben hun protestactie beëindigd. Acht van hen hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen van het IND voor een gesprek. Mohamed Yaser Almousa, één van de hongerstakers, is blij. "Ik ben opgelucht dat ik weer kan eten. Ik heb weer energie."

De tweeëntwintig asielzoekers die vanaf afgelopen maandag in hongerstaking waren, hebben hun protestactie beëindigd. - NH Nieuws

De groep asielzoekers besloot vorige week in hongerstaking te gaan uit onvrede over de asielprocedure. Een aantal zou al meer dan negen maanden in één van de noodtenten bivakkeren die in Purmerend staan opgesteld.

Volgens Mohamed zijn de tenten ongeschikt om voor langere tijd in te wonen. Het IND laat weten dat de hongerstaking geen enkele rol heeft gespeeld in de procedure. "Dat de hongerstakers nu zijn uitgenodigd voor een gesprek is toeval", zo laat woordvoerder Britt Enthoven weten. "De data voor de gesprekken stonden voor de komende tijd gepland." 

Sceptisch

De komende tijd zullen nog eens zo'n honderd asielzoekers die in het crisiscentrum zitten, worden uitgenodigd door het IND, zo vertelt Mohamed. "We besloten het IND daarin te geloven en onze hongerstaking voor twee weken op te schorten. Dan zullen we zien wat er van terecht komt."

"Ik kon alleen nog maar aan voedsel denken"

Hongerstaker Mohamed Yaser Almousa

Voor nu is de toekomst in ieder geval iets rooskleuriger voor de uit Syrië afkomstige Mohamed. De week zonder eten viel hem zwaar: hij kon niet goed slapen en zijn lichaam begon pijn te doen. "Ik kon alleen nog maar aan voedsel denken", vertelt hij tegen NH. Het eerste wat hij at na de hongerstaking, waren een paar dadels en wat soep. Meer kon zijn maag na eigen zeggen nog niet aan. 

In mei staan de eerste gesprekken met het IND op de planning. Mohamed en de zeven andere asielzoekers moeten vervolgens maximaal 50 dagen wachten voordat ze uitslag krijgen en dus weten of ze een status krijgen. Voor Mohamed betekent een positieve uitslag dat hij met hernieuwde motivatie kan werken én zijn studie kan vervolgen.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.