Ga naar Content

Dik Trom spreekt nog altijd tot de verbeelding: museum in Etersheim bestaat 10 jaar

Stond het pand eerst nog op de nominatie om gesloopt te worden, nu is het alweer tien jaar geleden dat het Schooltje van Dik Trom in Etersheim werd geopend. Het kleine museum bestaand uit een schoolklas en een bijgebouw en laat zien hoe het onderwijsleven rond 1900 eruit moet hebben gezien. Vandaag werd er uitgebreid stilgestaan bij het tienjarig bestaan, onder andere met een jubileumboek.

Foto: Burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam en oud-burgemeester Karen Heerschop van Zeevang ontvangen jubileumboek

De auteur van de kinderboeken rondom Dik Trom was onderwijzer Johan Kieviet. Museumvrijwilliger Eef de Hilster vertelt dat de boeken zich eigenlijk afspelen in Hoofddorp en dat mensen soms verbaasd zijn dat juist in Etersheim een museum is ingericht over de kinderheld. "Veel mensen hebben niet het idee dat het verhaal hier ook ontstaan is, maar Kieviet heeft hier echt zijn eerste Dik Trom-boek geschreven."

"Hij heeft hier ook gewoond", vult zijn vrouw en medevrijwilliger Thea aan. "Ik denk dat het wel een vriendelijke man was. Streng, maar niet hardhandig. Hij liet de kinderen de dingen lezen die hij schreef om te kijken hoe ze reageerden. En zo is Dik Trom ontstaan."

Tekst loopt door onder de reportage.

Dik Trom spreekt nog altijd tot de verbeelding: museum in Etersheim bestaat 10 jaar - NH Nieuws

Eef de Hilster werkt nog altijd met plezier als vrijwilliger. De werkzaamheden zijn leuk, maar hij is ook trots op wat je hier in het kleine museum kan zien. "Je kunt hier nog op een leitje schrijven zoals dat vroeger ook gebeurde. De schoolborden van toen vind je tegenwoordig niet meer. Dat zijn allemaal digitale dingen. Veel mensen kunnen zich er nu geen voorstelling bij maken hoe het toen was."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]