Ga naar Content

Nieuwe waterbronnen in Noord-Holland nodig door droogte en bevolkingsgroei

De drinkwatervoorziening in Noord-Holland wordt door droogte en de bevolkingsgroei steeds kwetsbaarder. Daarom zijn er nieuwe ­waterbronnen nodig. Het drinkwaterbedrijf PWN heeft drie locaties op het oog, in Overveen, 't Gooi en de Haarlemmermeer. In Andijk moet een 'klimaatbuffer' komen. 

De 'kwal': een waterinlaat bij de duinen in Castricum - Foto: PWN

Droge zomers, verzilting, woningbouw en bedrijven die steeds meer water verbruiken bedreigen de toegang tot schoon en kwalitatief goed drinkwater. Als Nederland niet snel maatregelen neemt, kan er in 2030 niet overal drinkwater uit de kraan stromen. Daarvoor waarschuwt het RIVM vandaag in een nieuw rapport.

Hoewel Noord-Holland - vergeleken met andere provincies - genoeg reserves heeft, is het drinkwaterbedrijf PWN achter de schermen al druk bezig met de toekomst. 

Drinkwater uit de kraan lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het volgens Koen Zuurbier niet. Hij is Strategisch Adviseur Drinkwater bij PWN. Het vraagt om bewustwording, actie én oplossingen om het tij te keren. "Door bevolkingsgroei en de groei van de economie in onze regio wordt er steeds meer drinkwater gevraagd", zegt hij. "Ook verzilt het water in het IJsselmeer door klimaatverandering en treffen we steeds meer stoffen als medicijnresten aan in het oppervlaktewater die er niet in thuishoren."

Nieuwe waterbronnen

Al sinds 2018 is het drinkwaterbedrijf op zoek naar nieuwe waterbronnen, onder meer in Overveen, 't Gooi en de Haarlemmermeer. Daar gaat een heel proces aan vooraf. "We hebben eerst meerdere locaties in beeld gebracht. Waar kunnen we voldoende drinkwater maken, ook als het droog is? Past het in de omgeving en is het duurzaam? Uiteindelijk bleven er drie over. Waterwinning en natuur kunnen elkaar versterken. Aankomende zomer brengen we de resultaten bijeen, waarna er voor de korte termijn één of twee locaties overblijven. We hebben ze niet alle drie direct nodig."

In 2035 moet die operationeel zijn. "Op de korte termijn gaat er niks gebeuren. We moeten nog veel uitzoeken."

Tekst gaat verder.

Welke mogelijke locaties?

Vroeger werd er in Overveen duinwater gewonnen, achter de tennisvereniging WOC. Die oude waterfabriek staat er nog steeds. Het winnen van duinwater gaat het drinkwaterbedrijf overigens niet meer doen. Het zal dan gaan om water uit de Lek, wat daar wordt gezuiverd.

In 't Gooi wordt er nog onderzocht welke locatie geschikt is. Ze gaan dan van oppervlaktewater drinkwater maken, oftewel uit het Gooimeer, het Eemmeer óf uit het Amsterdam Rijnkanaal. Maar specifiek is er nog geen keuze gemaakt.

In de Haarlemmermeerpolder onderzoekt het drinkwaterbedrijf of ze brak water kunnen oppompen, waarna ze het willen 'behandelen' tot schoon drinkwater.

Ook Noord-Hollanders kunnen een steentje bijdragen. Zuurbier: "Over de gehele linie moeten we minder water gebruiken. We verbruiken gemiddeld zo'n 120 liter water per dag. Als we dat kunnen verminderen met bijvoorbeeld 5 liter, dan draagt dat al veel bij. Dat kan bijvoorbeeld door korter te douchen, minder vaak de tuin te sproeien of een wasstraat te bezoeken. We zagen het ook toen de gasprijs steeg: men werd zuiniger."

Ook roept hij op om oude medicijnen niet meer door de wc te spoelen, maar ze netjes naar de apotheek te brengen. "We horen veel over verontreinigingen uit de landbouw of industrie, maar ook mensen thuis kunnen bijdragen aan schoon water. Ook het rioolwater komt uiteindelijk weer in het milieu terecht en wij moeten daar uiteindelijk schoon en kwalitatief drinkwater van maken."

Drie nieuwe spaarbekkens

Naast het vinden van nieuwe waterbronnen, wil het drinkwaterbedrijf ook dolgraag drie nieuwe spaarbekkens aanleggen voor de kustlijn van Andijk, een zogeheten 'klimaatbuffer' die als reservoir moet dienen tijdens dorstige zomers. Want het drinkwaterbedrijf bewaart het water nu in twee spaarbekkens, een voorraad goed voor 3 à 4 dagen. 

"En dat is te weinig, dus eigenlijk is het geen voorraad", vertelde Myrthe Fonck, Strategisch Adviseur Natuur bij PWN, eerder tegen NH Nieuws. En dat moet in de toekomst anders. "We willen rondom de bestaande spaarbekkens drie nieuwe bekkens uitgraven, die 20 meter diep zijn. Een voorraad van ongeveer twee maanden." 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]