Ga naar Content

Heemskerk en Uitgeest bouwen samen een opvangplek voor 200 asielzoekers

Langs de grens van Heemskerk en Uitgeest wordt asielzoekerscentrum gebouwd voor 200 mensen. Dat hebben de gemeenten bekend gemaakt. Het centrum komt bij de rotonde tegenover bedrijventerrein De Trompet, vlakbij de afslag A9. Daar was in het verleden ook al een AZC gevestigd. "We hebben in Heemskerk toen al aangetoond dat het heel goed kan."

De beoogde plek voor het AZC - Foto: NH Nieuws / Thomas Jak

Het Rijk wil asielzoekers over alle gemeenten in Nederland verdelen, in plaats van over over een paar grote centra,  Zoals het er nu uitziet, moet Heemskerk in 2024 149 mensen opvangen en Uitgeest 51. Dat gaan ze dus samen aanpakken.

En dat is begin deze eeuw ook heel goed gegaan. "Zeker op die plek, waar geen huizen direct naast staan", weet Dick Hornberg. Hij was toen voorzitter van Vluchtelingenwerk IJmond. Hij woont in Heemskerk en is nu de voorzitter bij de plaatselijke PvdA.

"De nood is hoog. Laat maar komen, die mensen"

Een Heemskerks echtpaar

De wat oudere Heemskerkers die 's avonds door het dorpscentrum lopen voor boodschappen herinneren zich de oude AZC vaak wel. "Fijn dat Heemskerk zich nu ook weer gaat inzetten om asielzoekers op te vangen. Waarom niet? De nood is hoog", zegt een man die met zijn vrouw de supermarkt uitwandelt. Zij knikt instemmend. "Laat maar komen, die mensen."

Een jonge vrouw met kind aan de hand is niet per se tegen de opvang, maar ziet nog wel wat bezwaren. "Wie zijn het dan precies? Die mensen mogen vaak niet werken enzo, ik wil niet dat er hier dan rottigheid komt, omdat ze zich vervelen."

Rumoerig

En zo herhaalt het verleden zich, ziet Hornberg. "De eerste bewonersbijeenkomst toentertijd was heel rumoerig. Mensen wilden niet dat het AZC in Heemskerk kwam. Toen is er veel overleg geweest. Bij de tweede bijeenkomst schreven veel van de mensen die eerder bezwaar maakten zich in als vrijwilliger. Het is vijf jaar lang goed gegaan en uiteindelijk was er een protestmars toen het AZC na vijf jaar volgens afspraak weer wegging."

Hornberg trekt de vergelijking met de asielopvang op de Silja Europa in Velsen-Noord, waar hij oorspronkelijk vandaan komt: "De Velsen-Noorders die willen dat het schip weer vertrekt, willen dat omdat dat de afspraak is, niet omdat er dingen gebeuren." 

Volgens de gemeenten Uitgeest en Heemskerk zijn de gesprekken met de grondeigenaar van de beoogde opvangplek al begonnen. Er is nog een obstakel: de plek ligt in Bijzonder Provinciaal Landschap, waarvoor een ontheffing nodig is van de Provincie Noord-Holland.  Dat betekent dat de provincie er 'extra zuinig op is', in dit geval vanwege de openheid van het land en de weidevogels die er zitten.