Ga naar Content

Veel afval verzameld aan de kust van Zandvoort: hoe vies is het strand nu echt?

Op het strand in Zandvoort hebben gistermiddag honderden vrijwilligers het zwerfafval opgeraapt. 820 kilo werd verzameld. Is het strand echt zo vies of wist de organisatie Clean Beach Cup de mensen flink te enthousiasmeren om mee te doen? "We hebben er alles aan gedaan om mensen te mobiliseren op deze landelijke strandschoonmaakdag. En dat is goed gelukt."

Foto:

Gisteren vond de 14e editie van de inzamelingsactie plaats in zowel Nederland als België. In totaal werd 5500 kg afval opgehaald. 3500 vrijwilligers, bestaande uit onder meer surfers en zeilers, maar ook gezinnen en dagjesmensen, hielpen mee met de grote strandschoonmaak. Nergens in Nederland werd zoveel opgehaald als in Zandvoort: maar liefst 820 kilo aan flesjes, netten en blikjes.

De organisatie is blij dat zoveel mensen op de been waren in Zandvoort om afval op te halen. "Onder het genot van lekkere drankjes en kraampjes met eten, wisten we veel vrijwilligers te mobiliseren", zegt Louise Versavel van opruimorganisatie Clean Beach Cup. "Met lege zakken gingen ze heen, met overvolle kwamen ze terug. Het stemt ons alleen niet gerust dat er zoveel rommel ligt." 

Met lege zakken gingen ze heen, met overvolle kwamen ze terug

Louise Versavel, Clean Beach Cup

"Er is heel veel gevonden", zegt Versavel. "Voornamelijk kleine plastics, zoals visnetjes, mondmaskers en heel veel peuken. En dat laatste is vooral zo dramatisch, omdat peuken niet zomaar vergaan. Mensen begrijpen dat niet altijd."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

The Spot, het plaatselijke watersportcentrum in Zandvoort, deed ook een duit in het zakje. Samen met lokale ondernemers werden kraampjes opgetuigd en was een live band aanwezig. Enkele honderden mensen kwamen erop af. Zij doen voor de derde keer mee aan het duurzaamheidsinitiatief. "Ook dit jaar hebben we net iets meer afval opgehaald dan afgelopen jaren, onder meer doordat veel meer gezinnen, families en dagjesmensen op de inzameldag afkwamen", zegt Danouk Bom van The Spot.

Mensen in beweging

"Het is fijn dat we zoveel mensen in beweging kregen, het was een hele happening", vervolgt Bom. "Maar treurig is het wel, zoveel plastic op onze stranden en in onze wateren."

Zwerfafval rapen l Fotografie Karin Engels - Foto:

Voornamelijk bouwmaterialen, zoals autobanden bevonden zich onder de ruime opbrengst. "En dan was het nu nog niet eens zomer", zegt Bom. "Laat staan wat we dan allemaal ophalen op het strand: wegwerpplastics, verpakkingen van eten en drinken. Dat blijft allemaal liggen."

Ook op Texel werd afval verzameld, ruim 50 kilo. "Laten we hier dus niet te kalmpjes over doen, want een groot probleem is het zeker", zegt Versavel. "Laat Zandvoort en Texel een startsein zijn voor meer badplaatsen. Elk jaar willen we uitbreiden. Iedere poging van strandplaatsen om op een duurzame manier de natuur beter te maken, moedigen wij van harte aan."

Lees ook