Ga naar Content

Ondernemer foodhal Schalkwijk (opnieuw) aan zet: "Kom met een definitief ontwerp"

De Haarlemse ondernemer Aydin Kahraman wil een foodhal bouwen op het Floridaplein bij winkelcentrum Schalkwijk. Hij loopt al vijftien jaar rond met dat plan, maar ondervindt naar eigen zeggen veel tegenwerking van de gemeente. Raadsleden stelden donderdagavond kritische vragen aan verantwoordelijk wethouder Floor Roduner, maar ze werden niet veel wijzer.

Foto: NOAHH | Network Oriented Architecture

Ondernemer Kahraman was zelf ook aanwezig bij de commissie ontwikkeling. Hij legde de raadsleden uit dat hij niet snapt waarom de gemeente de bouw van de foodhal zo ingewikkeld maakt. "De gemeenteraad staat achter het plan, uit de buurt komen enthousiaste reacties. We proberen ons steeds aan te passen aan de wensen van de gemeente, maar de rekening wordt telkens bij ons neergelegd. Zo is dit niet vol te houden."

Paarse krokodil

Raadslid Moussa Aynan van Jouw Haarlem reageerde fel. "We moeten ons als gemeente echt schamen. Zo maak je een talentvolle ondernemer kapot. Dit is de 'paarse krokodil' op zijn best. Laten we dit snel regelen en meneer Kahraman straks hoopvol naar huis laten gaan."

Meerdere politieke partijen kwamen met het voorstel om een onafhankelijke mediator in te schakelen om het hele proces snel op gang te krijgen. 

Volgens de ondernemer gaat het om drie pijnpunten: de aanleg van ondergrondse vuilcontainers, het plaatsen van een transformatorhuisje en het herhaaldelijk afwijzen van het ontwerp voor de foodhal door de welstandscommissie.

"Ik hoef niet bij die gesprekken te zitten, dat heeft geen zin"

wethouder Floor Roduner

Volgens wethouder Roduner zijn dat drie zaken die eigenlijk door het bedrijf Marketplace van Kahraman zelf moeten worden opgelost. "De gemeente vindt het belangrijk dat de foodhal er komt. We komen hem al tegemoet met de belofte dat wij die containers gaan regelen. Meer kan ik eigenlijk niet doen."

Punten glad strijken 

Toch gloort er volgens de wethouder hoop: "De weg voorwaarts is dat Marketplace een definitief ontwerp indient, dan kunnen wij de vergunning verlenen. Ik stel voor dat mijn ambtenaren nog eens met de ondernemer gaan zitten om de laatste punten glad te strijken. Ik hoef niet bij die gesprekken te zitten, dat heeft geen zin."

"Ik ben jaren bezig en krijg geen vijftien minuten om er samen uit te komen. Jammer"

Aydin Kahraman, ondernemer

Aydin Kahraman laat in een reactie weten het te betreuren dat de wethouder niet met hem in gesprek wil. "Ik vind het jammer dat je als ondernemer vijftien jaar bezig bent en je geen vijftien minuten kan krijgen om er samen uit te komen. Maar ik heb wel mogen ervaren dat de gemeenteraad achter de foodhal staat. Ik blijf mijn best doen. Om met Ramses Shaffy te spreken: 'We zullen doorgaan'." 

Wethouder Roduner beloofde de raadscommissie op de hoogte te houden van de voortgang.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]