Ga naar Content

Weerstand tegen asielzoekerscentrum Nederhorst den Berg groeit: petitie al ruim duizend keer getekend

De weerstand tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum naar Nederhorst den Berg groeit. Een petitie tegen het plan om voor zeker tien jaar zo'n 350 asielzoekers op te vangen is al meer dan duizend keer getekend. Tegenstanders noemen het plan te grootschalig en fronsen hun wenkbrauwen over het proces tot nu toe. 

Foto: Adobe Stock

Buurtbewoners werden zo'n twee weken geleden plots op de hoogte gebracht van de plannen. Tot dan toe was niet bekend dat de gemeente Wijdemeren plannen had om asielzoekers op te gaan vangen op het terrein van een voormalig radio-ontvangststation in de polder. 

Dat gebied is de achtertuin van Renske van der Brug. "Ik schrok wel van de post. Ik ben niet tegen asielzoekers, maar de locatie, het aantal en de manier waarop schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat", vertelt ze. "De gemeente lag op andere vlakken al onder vuur. Er is een structureel financieel tekort, maar dit kan blijkbaar wel. Het valt gewoon verkeerd." 

Veel tegenstand

Samen met twee andere bewoners is Renske een petitie gestart. Razendsnel tekenden meer dan duizend mensen. Een flink aantal, zeker als je beseft dat Nederhorst den Berg zo'n 5.500 mensen telt. 

Ze noemen de komst van het asielzoekerscentrum naar het zogeheten NERA-gebouw onwenselijk. Het aantal asielzoekers staat volgens hen niet in verhouding tot het aantal inwoners. Daarnaast zijn er zorgen over de beperkte bereikbaarheid, het gebrek aan voorzieningen en de sociale veiligheid. Ook steekt het ze dat er plek komt voor asielzoekers terwijl 'de eigen jeugd niet eens een woning kan vinden'. 

Vreemde locatie

De plek waar het asielzoekerscentrum moet komen - het voormalig radio-ontvangststation midden in de polder - vinden de bewoners vreemd. Het terrein ligt midden in beschermd Natura 2000-gebied.

De bewoners hebben zelf speurwerk gedaan en stuitten op documenten van de gemeente voor het natuurgebied van jaren geleden. Een onderzoek van zo'n acht jaar geleden beschrijft het bewuste gebied als 'rustgebied'. "Er staat in dat er rust en respect voor de natuur moet zijn. En er wordt geadviseerd de natuur niet te verstoren", vertelt Renske.

Het voormalige radio-ontvangststation is een monumentaal pand. "Er mocht nooit iets met deze locatie gebeuren en nu kunnen er voorzieningen en extra units bijgebouwd worden voor asielzoekers", gaat ze verder. Vijf jaar geleden lag er een document op tafel toen er plannen waren om het terrein te herontwikkelen. Dat kon toen niet, omdat het niet in de lijn lag met de 'ideeën' voor het gebied. Dat er nu wel 'opeens' wat kan, stuit de buurt tegen de borst. "Onbegrijpelijk", zo klinkt het. 

Afgelegen plek

En zo zijn er nóg meer bezwaren. De locatie waarover gesproken wordt is erg afgelegen. Dat lijkt op het eerste oog misschien geen probleem, maar dat is wel het geval volgens de tegenstander.

"Dit gaat zorgen voor veel meer verkeersbewegingen. Er is daar niets en de kans is groot dat de toekomstige bewoners ook uitwijken naar Kortenhoef én die zijn niet eens ingelicht. De dichtstbijzijnde bushalte is twee kilometer lopen", voegt het commissielid toe. 

Afwachten

Of het asielzoekerscentrum er uiteindelijk komt, hangt af van de lokale politici. Het gemeentebestuur van Wijdemeren heeft aangegeven in eerste instantie positief tegenover het plan te staan, maar wil het ook voorleggen aan bewoners. De reeks bewonersavonden werden gisteravond op het laatste moment afgelast vanwege een 'verhoogd veiligheidsrisico' na dreigementen dat relschoppers de avonden zouden gaan verstoren. 

De gemeente heeft het plan om nog voor de zomer een besluit te nemen.  

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]