Ga naar Content

KNRM Zandvoort krijgt met moeite de roosters rond, zoektocht naar vrijwilligers

"Het gaat allemaal krapjes. Als er zieken zijn of mensen op vakantie gaan, dan gaan er wel gaten in het rooster ontstaan", zegt schipper Jan Willem van den Bout van de KNRM in Zandvoort. De lokale reddingmaatschappij is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers om te voorkomen dat er straks te weinig mensen op de boot zitten tijdens reddingsacties.  

'Vrijwilligers gezocht! Met en zonder zeebenen!' staat op een spandoek aan de gevel van het reddingstation in Zandvoort. De nood is hoog. Er worden momenteel vooral 'opstappers' gezocht. Dan denk je, simpel gezegd, aan iemand die even meegaat aan boord tijdens een reddingsactie. Maar zo simpel is het niet, legt Zandvoorter Pieter Versteege uit.

Tekst loopt door na de foto.

Spandoek op de gevel bij de KNRM in Zandvoort - Foto: Twitterkanaal KNRM Zandvoort

De 53-jarige Versteege is één van de huidige opstappers. Hij is een jaar of vijf voor de KNRM actief. "Het is een beetje ouderwets woord, opstapper. Dat is nog iets van vroeger. Maar de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij bestaat ook al ruim 200 jaar", vertelt hij.

Versteege woont en werkt in Zandvoort en dat is eigenlijk ook wel een vereiste als je als opstapper in het kustdorp aan de slag wilt gaan. "Je moet namelijk binnen tien minuten op het station zijn nadat de pieper is afgegaan." Versteege handelt in fietsonderdelen en kan, als het nodig is, heel snel bij de reddingsboot zijn. Jaarlijks maakt hij dat enkele tientallen keren mee. 

Opgepiept tijdens de boodschappen

Wat betreft de weekenden, de avonden en nachten gaat het nog wel qua roosterbezetting. "Het gaat vooral om de diensten die overdag gedraaid moeten worden. Het is een groot voordeel als je dan al hier in Zandvoort bent. Toch vinden veel Zandvoortse ondernemers het ook wel 'een dingetje' om ineens weggeroepen te worden. Die houden dan liever hun zaak open. Bovendien moet je partner het ook goed vinden. Want je kan zomaar tijdens het boodschappen doen opgepiept worden", aldus de Zandvoorter.

Tekst loopt door na de foto.

Pieter Versteege (rechts) in actie voor de KNRM Zandvoort - Foto: KNRM Zandvoort

"Ik dacht ook altijd dat het niks voor mij zou zijn, opstapper bij de KNRM, maar dat bleek uiteindelijk wel zo te zijn", vertelt Versteege. "Je moet als opstapper echt van alles kunnen. Je moet kunnen varen, in het bezit zijn van vaarbewijs 1 en 2, sleepverbindingen kunnen voorbereiden en aanleggen, de juiste EHBO-diploma's in bezit hebben, om kunnen gaan met het navigatiesysteem en een certificaat halen om de marifoon te kunnen bedienen." Binnen een jaar was hij helemaal klaargestoomd om als opstapper aan de slag te gaan. 

'Respect voor de zee'

De Zandvoorter geniet van zijn spannende vrijwilligersbaan. "We rukken voor van alles en nog wat uit. Watersporters, zwemmers, boten in nood, noem maar op. Het geeft me altijd weer een goed gevoel. Ik kan op deze manier iets terug doen voor de maatschappij. Op het water zijn, is ook altijd fantastisch, ik heb heel veel respect voor de zee gekregen. En Zandvoort ziet er ook heel mooi uit vanaf de boot."

Een oefening op de Noordzee - Foto: KNRM Zandvoort

Maar wie zoeken ze dan als nieuwe collega's? "Het maakt niet uit of het mannen of vrouwen zijn. Ook de leeftijd maakt niet uit. Ze moeten er wel rekening mee houden dat het fysiek best intensief kan zijn. En werken voor de KNRM is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De groep is leuk, er is veel humor onderling. Dat kan ook relativerend werken als je wel eens moeilijke momenten meemaakt. Gelukkig is me dat tot nu toe niet overkomen."

En misschien nog wel het leukste van alles: de vrijwilligers van de Zandvoortse KNRM varen jaarlijks ook Sinterklaas richting het strand. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]