Start van hoofdcontent

ZANDVOORT

nl

KNRM rukt uit in metershoge golven: "Er kwamen muren van water op ons af"

6 januari 2022, 17.00 uur · Aangepast 6 januari 2022, 19.51 uur · Door Marieke Pijlman

De KNRM van Zandvoort is gistermiddag uitgerukt met de reddingsboot om te oefenen in metershoge golven. Met windkracht 7 waaide het stevig en de golven waren tot wel zes meter hoog. De ultieme omstandigheden voor schipper in wording, Karlien van de Griek, om te oefenen met het uitvaren van de reddingsboot. "Voor mijn gevoel waren de golven wel 10 meter hoog, er kwamen muren van water op ons af"

Karlien zit sinds een paar jaar bij de KNRM en ze wil graag 'roerganger' of ook wel plaatsvervangend schipper worden. Toen haar werd gevraagd gistermiddag of ze mee het water op ging, hoefde ze daar niet lang over na te denken. Het was voor Karlien de eerste keer dat ze de reddingsboot mocht besturen in hele heftige omstandigheden en dat is toch anders dan meevaren.

"Het was indrukwekkend", lacht ze. "Je stemt met de opperhoofdschipper af wat de beste manier is om erdoorheen te ploegen. En zo snel en veilig mogelijk door die branding heen te komen."

Foto: Jan Willem van den Bout en Karlien van de Griek - NH

Jan Willem van den Bout zit al twintig jaar bij de reddingsmaatschappij en is wel wat gewend. Hoewel de omstandigheden gister toch wel redelijk uniek waren volgens hem. "Springtij en westenwind, dus het water kwam hoog en er waren aardig wat golven." 

Hoge golven

Aan de kant waren de golven zo'n 2,5 meter hoog en achter op zee wel 5 tot 6 meter. Af en toe kwamen er muren van water op de boot af en dan is het volgens hem een kwestie van focus houden op de roerganger en de andere teamgenoten. "We moeten geconcentreerd blijven om die golf goed te kunnen nemen en dan weer uitkijken naar de volgende golf."

Een oefening op zee in deze omstandigheden is noodzakelijk om een goede 'roerganger' of schipper te worden. "Je moet vlieguren maken op zee. Hoe moet je een golf nemen? Soms kan je eronderdoor, een hele steile moet je goed timen", vertelt Jan Willem. 

Karlien kan met een tevreden gevoel terugkijken op de eerste keer uitvaren. Het ging allemaal goed. Maar het was wel spannend. "Ik was niet bang, maar je voelt tot in je 'core' dat het wel echt spannend is. Je hebt te maken met hoge golven en harde wind, toch twee grote elementen. Dus ik voelde het wel in mijn lijf."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]