Ga naar Content

Josine Kroon is met 692 rondjes schaatsen de koningin van de Bert Grotenhuis Bokaal

Josine Kroon heeft het record bij de vrouwelijke deelnemers aan de Bert Grotenhuis Bokaal verbroken. En hoe! De Heemsteedse schaatste vrijdag tussen 8.00 uur 's ochtends en 17.00 uur 's middags bijna 700 rondjes op de ijsbaan van Haarlem. Bij de mannen ging Haarlemmer Gem Wender met de trofee naar huis.

Om 8.00 uur staan er vrijdagochtend ruim vijftig deelnemers aan de start van de Bert Grotenhuis Bokaal. Een record. Jong en oud heeft de schaatsen aangetrokken om te proberen een dag lang te schaatsen, op deze officiële laatste dag van het schaatsseizoen.

Het begint allemaal negentien jaar geleden met Bert Grotenhuis, die deze laatste vrijdag van het seizoen altijd gebruikt om te trainen voor de Elfstedentocht. Om te zien hoe zijn lichaam zou reageren op zo'n lange afstand. Een paar jaar later wordt er een beker naar hem vernoemd en wordt het ook een officieel kampioenschap. 

Josine verpulvert oude record

Na negen uur schaatsen, met een paar korte onderbrekingen om even bij te eten en te drinken, blijkt Josine Kroon de meeste rondjes geschaatst te hebben en krijgt ze van Bert Grotenhuis de beker uitgereikt:

Tekst loopt door na video.

Josine Kroon schaatst maar liefst bijna 700 rondjes op de ijsbaan van Haarlem - NH Nieuws

Gem doet het weer: 'Helemaal verrot voel ik me'

Bij de mannen zijn deze negentiende editie alle ogen gericht op Haarlemmer Gem Wender. Hij schaatste een paar jaar eerder al 713 rondjes. Gaat hem dat dit jaar ook weer lukken? Hij wint in ieder geval opnieuw de eerste prijs:

Gem Wender komt net drie rondjes tekort voor een nieuw record - NH Nieuws

En hoe zit het dan met Bert zelf? Hij schaatste natuurlijk ook deze editie weer mee, net als zijn dochter Doortje. Hij was iets minder fit dan andere jaren, want door zijn verhuizing naar Flevoland heeft hij niet veel tijd gehad om te trainen:

Bert Grotenhuis geniet van de negentiende editie van 'zijn' bokaal - NH Nieuws

Volgend jaar, wederom op de laatste vrijdag van het schaatsseizoen, vindt de twintigste en dus allerlaatste editie van de Bert Grotenhuis Bokaal plaats. Bert hoopt dat zijn idool Bob de Jong dan het startschot komt geven.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]