Ga naar Content

Zaans woonprotest afgelast uit angst voor rellen

Het Zaanse woonprotest dat op zaterdag 25 maart zou plaatsvinden gaat niet door. Een deel van de organisatie is bang voor radicale actievoerders die plannen zouden hebben om te rellen en geweld uit te lokken. "Ik ben absoluut voor het demonstratierecht, maar wil niet verantwoordelijk zijn voor een demonstratie waarbij mensen geweld plegen", meldt organisator Tom van Dee aan NH Nieuws.  

Archieffoto: protest bewoners Peperstraat - Foto: NH Nieuws

Het Zaanse woonprotest was georganiseerd om aandacht te vragen voor de grote woningnood in Zaanstad. Met als duidelijk hoofdthema de Peperstraat, waar een groot deel van de woningen met sloop wordt bedreigd. "Zelfs alle bewoners die ik ken uit de Peperstraat trekken zich terug en doen niet meer mee aan de demonstratie. Sterker nog, zij zijn ook doodsbang voor wat er gaat gebeuren als de demonstratie wél doorgaat", vertelt organisator Tom van Dee. 

"We gaan ervoor zorgen dat de demonstratie op 22 april succesvol wordt en dat we een goed geluid gaan maken tegen de woningcrisis in Zaanstad"

Woordvoerder Woonopstand075 Zazilie Currie

Niet iedereen binnen de organisatie was bang voor ongeregeldheden en heeft besloten zich af te splitsen. De nieuwe organisatie genaamd Woonopstand075 is van plan alsnog een demonstratie te organiseren. Die moet plaatsvinden op 22 april. Woordvoerder Zazilie Currie van Woonopstand075 laat weten dat ze niet uit zijn op het uitlokken van geweld: "We gaan ervoor zorgen dat de demonstratie op 22 april succesvol wordt en dat we een goed geluid gaan maken tegen de woningcrisis in Zaanstad." 

Radicale sprekers

Maar Tom van Dee wil dat de demonstratie helemaal niet meer doorgaat: "Er zullen radicale sprekers aan het woord komen. Het demonstratierecht wordt misbruikt, dit protest gaat niet meer over wonen. Terwijl dat thema juist aandacht verdient. Ik kwam op voor de buurt, wilde in gesprek met de politie en heb het professioneel aangepakt. Nu wordt het overgenomen door mensen die alleen maar uit zijn op geweld plegen onder het mom van demonstratierecht." 

Lees ook