Ga naar Content

Zaandammers blijven sloop vrezen: 'Bang om vandaag of morgen eruit gezet te worden'

Bewoners van de Zaandammer Peperstraat en de Beatrixtoren vrezen nog altijd dat ze uit hun huis worden gezet, nu er plannen liggen om hun huizen te slopen. Ze blijven de noodzaak voelen om te laten horen dat ze het daar niet mee eens zijn. Gistermiddag verzamelden ze zich weer voor het gemeentehuis. 

Bewoners Peperstraat blijven strijden voor renovatie - NH Nieuws

De bewoners zijn het nog steeds niet eens met de plannen en voelen zich niet serieus genomen door hun eigen gemeenteraad. Met de verkiezingen voor de deur willen ze Zaankanters bewust laten kiezen.

In september 2021 werd duidelijk dat het college aan de gemeenteraad voorstelt om toch door te gaan met de nieuwbouw van ongeveer 550 woningen aan de Peperstraat. Dit betekent dat ondanks de protesten van de bewoners de Beatrixtoren wordt gesloopt. 

Bewoners verliezen ondanks protest

Om hier toch nog een stokje voor te steken, laten belangstellenden in oktober van zich horen. Tijdens de inspraakavond valt het woord 'participatie' vaak. Want de bewoners voelen zich alles behalve betrokken bij de sloop- en bouwplannen. "Er is geen draagvlak voor", laat een bewoner tijdens zijn spreektijd duidelijk weten. 

Uiteindelijk blijkt het niet genoeg. De gemeenteraad is akkoord gegaan met het plan. Toch zijn er nog wel vraagtekens. Zo worden er veel moties ingediend over het parkeerprobleem, waar oud-verkeersdeskundige Dick Schilp zijn zorgen eerder bij NH Nieuws over uitte.

Naast de bewustwording, spreken de bewoners de raadsleden aan op hun verkiezingsprogramma's, want volgens de actiegroep 'Tegen de sloop Peperstraat' worden dingen 'gelikter' opgeschreven dan ze daadwerkelijk zijn.

Joan Kelderman bewoner en van de actiegroep 'Tegen de sloop Peperstraat' vertelt: "We hebben er niet zo heel veel vertrouwen in, maar we vinden het belangrijk om zichtbaar te blijven, voor zowel de bewoners als voor de Raad." 

Tijdens het debat op 8 maart in de Bullekerk heeft Joan Kelderman haar kijk op 'vertrouwen in de gemeenteraad' gegeven. Zie hieronder (vanaf 58 minuten) hoe zij over dit onderwerp denkt. 

Verkiezingsdebat NH Nieuws in Zaanstad - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]