Ga naar Content

Maar één landingsbaan open op Schiphol door onstuimige wind

Het vliegverkeer op Schiphol heeft veel last van de harde zuidwestenwind. Momenteel is alleen de Schiphol-Oostbaan beschikbaar voor landende vliegtuigen en dat is vooral te merken boven het centrum van Amsterdam. De wind is te hard om vliegverkeer op de overige vijf banen van Schiphol te laten landen. Veel vliegtuigen moeten daarom wachtrondjes vliegen boven Zuid-Holland, Flevoland en de Noordzee.

KL878 uit Mumbai nadert de Schiphol-Oostbaan boven Amsterdam - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Eerder vanochtend was ook de Polderbaan open, maar die kon door te harde zijwind niet meer worden gebruikt voor landende vliegtuigen. Een aantal vluchten dat op de Polderbaan zou landen, heeft een doorstart moeten maken en is omgeleid naar de Oostbaan. Inmiddels wordt al het aankomende vliegverkeer afgehandeld op de Oostbaan, de kortste baan van Schiphol.

De piloten van een vrachtvlucht van Korean Air afkomstig uit Frankfurt koos na twee mislukte landingspogingen eieren voor hun geld, die weken uit en vlogen terug naar Duitsland.

Te groot

Toestellen die te groot zijn voor de Oostbaan of waarvan de piloten liever een langere baan tot hun beschikking krijgen, mogen tussen het startende verkeer landen op de Kaagbaan. Het grootste vliegtuig ter wereld, de Airbus A380, vloog om die reden zojuist een afwijkende route boven Amsterdam.

De Airbus A380 van Emirates boven Amsterdam en landingspoging twee van de KL878 uit Mumbai:

Doorstarts, uitwijkers en veel wachtrondjes op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]