Ga naar Content

In de rij voor een gratis vaccinatie tijdens HPV Awareness Day: 'Waarom niet?'

Je kunt 'm nog een jaar gratis halen: de vaccinatie tegen HPV of het humaan papillovirus. Maar nog niet iedereen weet dat of is zich bewust van de risico's van dit virus. Daarom is het vandaag HPV Awareness Day.

In de rij voor een HPV-vaccinatie - NH Nieuws

Door deze inhaalcampagne is het mogelijk om, als je een uitnodiging hebt gekregen, zonder afspraak een vaccinatie te halen. Dat kan alleen als je geboren bent tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003.

NH Nieuws ging langs bij de GGD Kennemerland. Wat zijn de beweegredenen van de jongeren in de rij? Dat je voor de prik vanaf 2024 zo'n 150 euro moet betalen lijkt overigens niet het belangrijkste. “Ik vind het heel belangrijk om met zo’n simpel prikje beschermd te zijn tegen zoveel soorten kanker, dus waarom niet?”, vertelt een van de wachtenden.

HPV - of humaan papillomavirus - kan genitale wratten en op langere termijn kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, baarmoeder en mond- en keelholte veroorzaken. Met twee vaccinaties ben je beter beschermd. De opkomst van jongens was tijdens HPV Awareness Day aanzienlijk hoger. Zij kunnen de prik pas sinds een jaar krijgen, meisjes kunnen al sinds 2004 terecht.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.