Ga naar Content

Dorpsraad Huizen stopt ermee: 'We zijn een ervaring rijken, maar een illusie armer'

De Dorpsraad Huizen stopt ermee. Dat heeft het bestuur van de inwonersvereniging besloten. Begin maart komt het bestuur voor de laatste keer samen om de 'noodzakelijke formaliteiten' te regelen. 

Foto: Gemeente Huizen

De Dorpsraad moest dé vereniging worden die de kloof tussen inwoners van Huizen en de gemeente zou dichten. Dit moest in samenwerking met de gemeente vanuit de wijken en buurten gebeuren, door zogenoemde wijkraden op te richten die dan weer samen de dorpsraad zouden vormen. De burgerparticipatie die in Huizen al jaren in het slob zit zou hierdoor een flinke injectie moeten krijgen. Dat was het idee bij de oprichting in 2021. 

"Ik denk dat de belangrijke basis van het misgaan is: het ontbreken van vertrouwen en de koerswijziging van het nieuwe college", laat mede-initiatiefnemer en voorzitter André Vink weten. 'We zijn een ervaring rijken, maar een illusie armer.'

Voorspoedig begin

Het begon allemaal zo voorspoedig. Het vorige college ontving het idee met open armen. Zo werd er zowel een startfinanciering als financiering voor het eerste Huizer Dorpscongres door het college toegekend, om zo de start van de Dorpsraad soepel te laten verlopen. Daarmee was de de inwonersvereniging officieel een feit. 

Lees ook

Maar toen het college een subsidieaanvraag indiende om in proefjaar 2022 de op wijk- en buurtniveau financieel te ondersteunen ging het mis. Raadsleden hadden namelijk vragen over onder anderen de resultaten van het dorpscongres.

De antwoorden van toenmalige wethouder Hoelscher in de raadsvergadering van december 2021 waren in de ogen van de raadsleden onvoldoende en het vertrouwen vanuit de raad was beperkt. De subsidie kwam er niet met als uiteindelijke gevolg dat het initiatief vertraging opliep. Ook een 'toevallige samenloop van omstandigheden' rond een gelijktijdig advies van de rekenkamer over de transparantie van toekennen van subsidies hielp hier niet bij. 

Draai van 180 graden

Dus besloten de initiatiefnemers de verkiezingen af te wachten. Tijdens de coalitievorming probeerde het initiatief opnieuw voet aan de politieke gemeentegrond te krijgen door contact te zoeken met de coalitievormende partijen, de formateur, de nieuwe gemeenteraad en het uiteindelijke nieuwe college. Maar gehoor kwam er volgens Vink niet. "Alleen GroenLinks reageerde", zegt de Huizer. 

Uiteindelijk volgde november vorig jaar een gesprek met wethouder Rebel. Hieruit werd duidelijk dat het nieuwe college via de nota 'Wij Maken Huizen' de burgerparticipatie wel wilde aanpakken. "Maar daarvoor zagen ze onder anderen geen bijzondere rol voor de Dorpsraad en zou een vervolgsubsidie voor de pilot in de wijken en buurten er niet komen. Het nieuwe college was 180 graden gedraaid."

Stekker eruit

Na overleg heeft de Dorpsraad in januari besloten de stekker uit het initiatief te trekken. Vink en zijn mede-initiatiefnemers vinden dit ontzettend jammer. "Je merkte dat de energie uit onze groep aan het wegvloeien was. Dus zagen we geen andere optie dan te stoppen. 7 maart hebben we de laatste vergadering voor noodzakelijke formaliteiten."

"Toen we begonnen hadden we echt de illusie dat we dit voor elkaar zouden krijgen. Het allerergste vind ik het uitblijven van de communicatie." Wel heeft Vink het gevoel dat ze alles geprobeerd hebben. "Ik zou niet weten wat we nog meer hadden moeten doen."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]