Ga naar Content

Hoe houd je Texel echt Texels? André trekt lessen uit bezoek Duits eiland Sylt

Volle boten, volle wegen, volle stranden, hotels en huisjes? Het toeristenseizoen zit er voor Texel weer aan te komen. Kan het eiland die hausse nog wel aan? Het bijna doorgeslagen toerisme op het Duitse Waddeneiland Sylt is het angstbeeld voor Texel. André van der Vliet van de Werkgroep Kernwaarden Texel bezocht het eiland met NH en hoorde er schokkende verhalen. "Het grote geld is daar alles. Let op dat je eiland, je eiland blijft."

Texelaar André van der Vliet bezoekt Sylt - Foto: Jurgen van den Bos / NH Nieuws

Het Noord-Duitse schiereiland Sylt geldt als het Saint-Tropez van de Wadden. Eén groot luxe vakantiepark lijkt het, met eindeloze stranden, eindeloze natuur. Er staan ook eindeloos veel hotels en kapitale villa's die veelal niet eens worden bewoond, maar slechts gelden als investering voor tweedehuisbezitters. "Alsof ze hier de Mui hebben volgebouwd", zegt Texelaar André van der Vliet verschrikt.

Vastgoedhaaien

"Beangstigend", vertelt Van der Vliet na een gesprek met twee oorspronkelijke eilandbewoners. Eén van hen woont alleen in een straat. Ze heeft al jaren geen buren meer, omdat alle huizen worden verhuurd aan vakantiegangers. Zij waarschuwt de Texelaars dan ook: "Bescherm je eiland. Wij kunnen hier niet veel meer doen, omdat de vastgoedhaaien ons onder de voeten lopen."

NH bezocht het Duitse waddeneiland Sylt samen met Texelaar André van der Vliet. Hoe het er doorgeslagen toerisme er daar uitziet en wat Texel daarvan zou kunnen leren zie je in deze reportage:

Het Duitse Waddeneiland Sylt is voor Texel het schrikbeeld van doorgeslagen toerisme - Jurgen van den Bos / NH Nieuws

NH360 over toerisme op Texel

Heeft Texel de grens van het toerisme bereikt? Hierop hoopt NH antwoord te krijgen. De verhalen komen vanuit alle kanten: 360 graden.

Van 28 februari tot en met 3 maart verplaatst NH een deel van de redactie naar Den Burg. Deze week zijn we dagelijks te vinden in het Glazen Paleis. Dinsdag maken we daar ook live radio: tussen 12.00 en 14.00 uur komt het programma Lunchroom ervandaan.

Wil je meepraten? Iedereen is welkom om langs te komen en zijn/haar verhaal met ons te delen. Gewoon een kijkje nemen mag ook. Onze redactie is vanaf morgen te vinden in het Glazen Paleis, gelegen in het park de Wezentuin in Den Burg. 

Alle verhalen die vanaf Texel worden gemaakt, zijn te herkennen aan de NH 360º vormgeving boven de artikelen. Een bundeling van de verhalen is te vinden op nhnieuws.nl/360texel.

André van der Vliet samen met de dames van de Senioren Adviesraad op Sylt - Foto: Jurgen van den Bos / NH Nieuws

Lees ook