Met hangen en wurgen pakt Ajax volle buit tegen Vitesse

Ajax heeft de tweede plek in de eredivisie weer overgenomen van AZ. De Amsterdammers versloegen met -hangen en wurgen- Vitesse met 1-2. Doelpunten werden gemaakt via Davy Klaassen en Edson Álvarez.

Vitesse - Ajax - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

Na de uitschakeling tegen Union Berlin van afgelopen donderdag was Ajax gebrand op eerherstel. De Amsterdammers traden tegen Vitesse aan met Owen Wijndal, hij kreeg de voorkeur boven Calvin Bassey. Het eerste kansje was voor Kenneth Taylor. De middenvelder schoot vol op Kjell Scherpen.

In de tegenstoot kwam Ajax goed weg, nadat Million Manhoef Matus Bero vrij voor Geronimo Rulli zette. De Argentijnse doelman hield zijn doel schoon, maar kon even later alsnog vissen. Marco van Ginkel kopte hard raak uit een corner van Manhoef: 1-0. Ajax liet zich niet van de wijs brengen en scoorde 1-1 via Davy Klaassen. Manhoef testte Rulli voor rust, ditmaal hield de Argentijn de inzet tegen.

Tekst gaat verder onder de video

Edson Álvarez zorgde na rust voor de Amsterdamse voorsprong. De Mexicaan kopte een corner van Dusan Tadic in het doel: 1-2. Het duurde daarna vrij lang voor er noemenswaardige kansen werden gecreëerd. Een afzwaaier van Steven Bergwijn werd gevolgd door opnieuw een mogelijkheid voor Manhoef, die in de Arena twee keer scoorde. Na een mooie solo van Mohammed Kudus kreeg de ingevallen Brian Brobbey dé kans op de 3-1, maar hij schoot naast het doel. Brobbey kreeg een minuut later een kopkans. Deze was ook niet aan hem besteed.

Ajax neemt de tweede plek weer over van AZ, dat gisteren hekkensluiter Cambuur versloeg. NEC is volgende week zondag de tegenstander.

Opstelling Ajax: Rulli; Rensch, Timber, Álvarez, Wijndal (Hato/80); Berghuis (Bassey/46), Taylor, Klaassen; Kudus, Tadic, Bergwijn (Brobbey/73)