Ga naar Content

Gemeente Zaanstad blijkt 'fietsendief' bij Oekraïense vluchtelingenboot

Bewoners van de vluchtelingenboot aan de Havenstraat in Zaandam zijn in rep en roer. Vorige week donderdag zijn er twaalf fietsen van Oekraïense vluchtelingen 'gestolen'. De zaak krijgt een bijzondere wending: zojuist is bekend geworden dat toch de gemeente Zaanstad de fietsen heeft weggehaald.

Vluchtelingenfietsen blijken in fietsendepot te staan - Foto: Mischa Korzec | NH Nieuws

"Er is wat fout gegaan in de communicatie", meldt een woordvoerder van de gemeente Zaanstad. De fietsen stonden eerst in de wijk en op grasvelden geparkeerd. De buurt klaagde omdat deze fietsen voor overlast zorgden.  

Een week geleden is er een ponton geplaatst aan de vluchtelingenboot, daar zouden de fietsen voortaan op geparkeerd moeten worden. Deze drijvende fietsenstalling zou de overlast van rondslingerende fietsen voortaan moeten verhelpen. Er is vervolgens aan bewoners gevraagd om alle fietsen te verplaatsen naar de ponton. 

"Ze hebben naar eer en geweten gewerkt"

Gemeente Zaanstad

Afgelopen week bleek dat nog steeds niet alle fietsen netjes geparkeerd stonden in deze fietsenstalling. Sommige fietsen stonden tegen hekken rondom de boot. Medewerkers van de gemeente hebben de fietsen die niet goed geparkeerd stonden meegenomen. "Ze hebben naar eer en geweten gewerkt", vertelt de woordvoerder van de gemeente. 

Tekst gaat verder onder foto's.

Locatiemanager van de vluchtelingenboten Roëlle Lanser belde herhaaldelijk naar de gemeente om te vragen of zij de fietsen hadden meegenomen. Dit omdat de mannen op klaarlichte dag in werkkleding de fietsen meenamen. Tot vandaag werd er tegen Roëlle gezegd dat de gemeente deze fietsen niet heeft weggehaald.

"De gemeente is een grote organisatie waar dingen nog wel eens langs elkaar lopen", zegt Roëlle daarover. Dat neemt niet weg dat bewoners van de boot het raar vinden dat de fietsen zonder enig aankondiging zijn meegenomen.


De twaalf fietsen zijn naar het fietsendepot gebracht. De gemeente Zaanstad gaat nu zo snel mogelijk uitzoeken welke fietsen er zijn meegenomen vanaf de vluchtelingenboten aan de Havenstraat. Ze doen hun uiterste best om de fietsen vanuit het depot zo snel mogelijk terug te brengen naar de eigenaren.
 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.