Ga naar Content

Hondsbrutale dieven stelen 12 fietsen bij Oekraïense vluchtelingenboot

Bij de vluchtelingenboten aan de Havenstraat in Zaandam zijn twaalf fietsen gestolen. Twee mannen in werkkleding beroofden de Oekraïense vluchtelingen op klaarlichte dag van hun fiets. Extra schrijnend is dat de dieven voor vertrek met de buit nog even gebruik hebben gemaakt van de wc op de boot.  

Update 12:40 

Zojuist is bekend geworden dat de gemeente Zaanstad de fietsen heeft weggehaald. "Er is wat fout gegaan in de communicatie", meldt een woordvoerder van de gemeente Zaanstad.

 
De fietsen op de vluchtelingenboot aan de Havenstraat in Zaandam - Foto: Mischa Korzec | NH Nieuws

Op donderdag 16 februari een busje stopt met een aanhanger bij de vluchtelingenboot aan de Havenstraat. Twee mannen in werkkleding stappen uit en beginnen de aanhanger vol te laden met fietsen. Nadat de aanhanger vol staat met fietsen kloppen ze aan bij de boot en maken schaamteloos gebruik van de wc. Dat is te zien op camerabeelden.


Werknemers van Liander waren op het moment van de diefstal op straat aan het werk, zij zagen het voor hun ogen gebeuren. Zij vonden het een vreemd gezicht, maar dachten 'het zal wel kloppen'.
Waarschijnlijk omdat de twee mannen gekleed waren in een werkoverall.

"Het is schrijnend wat er is gebeurd, echt heel brutaal"

Roëlle Lanser - Coördinator vluchtelingenboot

Locatiemanager van de vluchtelingenboot Roëlle Lanser heeft er geen woorden voor. "Het is schrijnend wat er is gebeurd, echt heel brutaal." De fietsen zijn aan de vluchtelingen geschonken zodat ze zich op eigen houtje naar de stad kunnen vervoeren. Er wonen al honderden mensen op de boot en naar verwachting zullen dat de komende maanden er alleen maar meer worden. De fietsen zijn dus hard nodig. Daarnaast waren dit allemaal tweedehands fietsen die speciaal ingezameld en geschonken zijn aan de Oekraïense vluchtelingen.

Wijkmanager Erik van Druenen laat weten dat een gele bus met aanhanger de fietsen heeft meegenomen. "Nu zijn de eigenaren van de fietsen gedupeerd, men kan niet meer naar school of naar werk. Dus mocht iemand nog een fiets over hebben, bij de boten aan de Havenstraat zijn ze erg welkom. Anders kan afgeven bij voormalige Miss Etam in Zaandam."

Gedoneerd

BMX Zaanstad schiet meteen te hulp en hebben zeven nieuwe fietsen gedoneerd. "Het is heel fijn dat we nieuwe fietsen hebben gekregen. Gisteren hebben zij zelfs nog een kinderfietsje gebracht, daar zijn we erg blij mee", vertelt Roëlle. Helaas hebben ze aan zeven nieuwe fietsen nog niet genoeg. Ze moeten nu dus opnieuw fietsen gaan verzamelen zodat de huidige bewoners en de eventueel nieuwe bewoners weer op stap kunnen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]