Ga naar Content

We Promise spant rechtszaak aan tegen gemeente Hoorn om stadsgesprekken J.P. Coen

De stichting We Promise vindt de gemeente Hoorn niet transparant genoeg over de stadsgesprekken over het standbeeld J.P. Coen, en stapt naar de rechter.

Foto: Jorik Simonides / WEEFF

De rechtszaak vindt aankomende vrijdag plaats in de rechtbank van Haarlem. Het gaat om een Woo-verzoek over de stadsgesprekken over het standbeeld J.P. Coen op de Roode Steen. De gemeente Hoorn zou in de ogen van de stichting We Promise niet voldoende ingaan op het verzoek, en informatie achterhouden.

In 2020 werden de stadsgesprekken aangekondigd, na rellen en demonstraties rond het standbeeld. Een jaar later vonden de eerste gesprekken plaats. Met podcasts, vlogs en talkshows over het koloniale verleden, racisme en discriminatie en maatschappelijke uitsluiting.

Maar het gesprek over het veelbesproken standbeeld bleef uit. Iets wat tot de nodige kritiek leidde, waarna de stichting besloot om een Woo-verzoek in te dienen. Dit om te achterhalen waarom dat zo is en wat er intern bij de gemeente is besproken.

'Gaat niet om individuele namen'

"Wij zijn voornamelijk benieuwd naar het proces van de stadsgesprekken. Hoe zijn er keuzes gemaakt? We hadden toen niet het idee dat er transparant gecommuniceerd werd vanuit de gemeente. Hoe is bijvoorbeeld de keuze op TwynstraGudde gevallen, terwijl er andere capabele adviesbureaus in de running waren", zegt Marisella de Cuba van de stichting We Promise.

De stichting had een voorspelling gedaan over de aanpak van de gemeente. "Die is helaas uitgekomen. We willen alleen weten of alles overgedragen is. Het gaat niet om de individuele namen van ambtenaren, maar om het geheel."

Vervolg na de zomer

Het college liet vorige maand nog weten om de stadsgesprekken in de tweede helft van het jaar weer op te pakken, als het onderzoek over de rol van het gemeentebestuur in het slavernijverleden is afgerond.

"Dit biedt nieuwe aanknopingspunten. Daarbij kwam het KNAW met de boodschap dat zij dit jaar komen met een handreiking en advies over hoe om te gaan met de discussie over omstreden beelden. Ook dat willen we logischerwijs afwachten. Rond de zomer komen ons onderzoek en dat van de KNAW bij elkaar. En dan is ook ons inclusiebeleid gereed", aldus de gemeente Hoorn in een reactie aan NH Nieuws.

Tegenstanders, waaronder de stichting We Promise, zien het standbeeld als eerbetoon aan een massamoordenaar. Hoewel het niet vernietigd hoeft te worden, pleiten ze er wel voor om het standbeeld te verplaatsen naar een museum, waar het voorzien wordt van de juiste context. 

De gemeente laat verder weten wel degelijk 'heel transparant' te zijn geweest, als het gaat om de voortgang en planning. "In 2021 hebben we een start gemaakt met het brede gesprek over discriminatie en maatschappelijke uitsluiting, en over hoe we met elkaar om willen gaan. Dat was vanwege de coronabeperkingen later en in een andere vorm dan gewenst, maar we hebben wel degelijk een start gemaakt."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]