Ga naar Content

Organisator 'Dope'-jongerenfeest: 'Wapens hebben het feest niet bereikt'

Michael van Wanrooy, de organisator van het 'Dope'-jongerenfeest waar gisteren drie tieners met steekwapens zijn betrapt, maakt zich geen zorgen om de veiligheid van zijn bezoekers. Dat vertelt hij aan NH Nieuws. "Er is niks naar binnen meegenomen. Alle steekwapens zijn tijdens het fouilleren gevonden en de personen zijn verwijderd door de beveiliging."

Dope organiseert feesten voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar - Foto: Dope

De vondst van drie steekwapens tijdens het feest gisteravond, zijn volgens Van Wanrooy geen reden tot paniek. Tijdens het feest in de Alkmaarse HAL 25 zijn de rest van de avond geen opstootjes geweest. De steekwapens werden namelijk tijdens het fouilleren door een ingehuurd beveiligingsbedrijf aangetroffen. Dat is dus vóór de ingang van de ruimte waarin het feest plaatsvond. "Jongeren zijn absoluut veilig bij onze feesten", vertelt de organisator.

Volwassen ogen op de zaal

"Er is niks naar binnen meegenomen. Alle steekwapens zijn tijdens het fouilleren gevonden en de personen zijn gelijk verwijderd door de beveiliging. Zij hebben de politie gebeld", legt Van Wanrooy uit aan NH Nieuws. Incidenten met wapens zijn volgens hem uiterst zeldzaam tijdens de jongerenfeesten. De professionele beveiligers zijn er niet alleen voor het voorkomen van dit soort narigheid. 

"Onze doelgroep heeft ouders die we moeten overtuigen"

Michael van Wanrooy, organisator Dope-feesten
Van Wanrooy: "Onze doelgroep, jongeren van 13 tot 17 jaar, heeft ouders die we moeten overtuigen van het feit dat ze veilig zijn bij ons. Als ouder ben je er niet bij, als je zoon of dochter op bezoek is bij vrienden. Bij ons zijn ouders er ook niet bij. Maar ze weten wél dat er EHBO aanwezig is, beveiliging en genoeg volwassen ogen zijn die de boel in de gaten houden."

Tekst gaat door onder de Instagram post, waar wijkagenten van team Alkmaar een aantal van de in beslag genomen steekwapens laten zien.
Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.
Toch denkt de organisatie van de jongerenfeesten na over het eventueel inschakelen van nog meer beveiliging. "Misschien huren we meer beveiliging in voor in de rij. Gisteren stond er een grote rij en dan kan het even duren voordat iedereen binnen is. Daar kan iets gebeuren wat we niet willen", vertelt Van Wanrooy.

Schrikmoment

Ook hoopt hij dat het een leermoment is voor de drie tieners. "Ik denk dat het goed is dat ze bewust worden van wat ze hebben gedaan. Het is toch een schrikmoment voor ze. Misschien gaan we overleggen met de gemeente en de politie om uit te vinden wat hun mening is en wat zij kunnen doen. Voor nu zou ik niet weten wat wij meer kunnen doen."

"Misschien huren we meer beveiliging in voor in de rij"

Michael van Wanrooy, organisator Dope-feesten
Wel wil de organisatie in de toekomst voorlichting geven aan de jonge feestgangers. "We hebben de doelgroep tijdens onze feesten onder één dak. We denken erover na om bijvoorbeeld voorlichting te geven over zaken zoals drugsgebruik." Dat plan ligt momenteel nog op de tekentafel, vertelt hij. "Het is moeilijk. Stel, we laten een quiz zien over drugs. Iemand van dertien is daar misschien wel helemaal niet mee bezig, maar gaat het thuis wel googelen. Dat willen we niet hebben." 

Zwarte lijst

De drie tieners die het feest gisteren vroegtijdig moesten verlaten, kunnen de Dope-feesten voortaan op hun buik schrijven. Zij komen op een lijst van mensen die niet meer welkom zijn. Van Wanrooy: "We hebben de namen genoteerd van de mensen die gisteren zijn betrapt. Dat wordt bijgehouden, onder andere door gasten zich online van te voren te laten registreren." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]