Ga naar Content

Zaanse tortelduifjes vieren al 75 jaar Valentijn samen

Het meisje met de blauwe hoed was hun allereerste film samen, ze zijn dol op reizen en hebben veel geduld: een albasten huwelijk is niet voor iedereen weggelegd. Maar wel voor Wil (94) en Coba Rossen (95) uit Assendelft. "Je moet ongelofelijk veel geluk hebben."

Wil en Coba zijn al 75 jaar dolverliefd op elkaar - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

Hij was drie en zij was vier, maar de vonk sloeg pas jaren later écht over. De 94-jarige Wil Rossen vertelt: "We speelden al met elkaar en dan komt er op een gegeven moment een ogenblik dat je denkt: 'het is wel iets meer dan vriendjes'."

Als ze bijna twintig zijn, stappen de twee tortelduifjes in het huwelijksbootje. Nu, 75 jaar later, houden ze nog steeds heel veel van elkaar. "Ze heeft een ongelofelijk geduldig karakter", vertelt Wil liefdevol over zijn vrouw. Coba vindt 'eigenlijk alles leuk' aan Wil. 

De Zaankanters zijn zelf niet onder de indruk van hun lange huwelijk. Ze vinden het heel normaal: 

'Geven en nemen' zijn de sleutelwoorden voor een lang gelukkig huwelijk volgens Wil en Coba - NH Nieuws

Volgens de twee is het anno 2023 lastiger om zo'n lange tijd bij elkaar te blijven. Zo zijn vrouwen volgens Wil minder afhankelijk en kunnen zij makkelijker kiezen voor een bestaan alleen. Al is dit niet de reden dat Coba bij hem blijft. Coba vindt het juist belangrijk om haar eigen hobby's, ze is dol op borduren, te houden. Daarnaast delen ze het geld: Wil: "Alles wat van jou is, is ook van mij." 

Maar hoe doe je dat dan? Bij elkaar blijven?

Wat adviseren Wil en Coba andere geliefdes die een lang gelukkig huwelijk willen hebben? - NH Nieuws

Het koppel blijft ondanks hun leeftijd erg actief. Iets speciaals voor Valentijnsdag doen ze alleen niet. Wil: "Vriendelijk zijn moet je niet doen op één dag. Wees alle dagen vriendelijk. Zoveel als je kunt. Wij staan ook niet altijd opgewekt op uit bed, maar probeer wel altijd vriendelijk zijn." 

Tot de dood samen

Het albasten echtpaar wil na 75 jaar huwelijk nog één ding heel graag: "We hebben één diepe wens en dat is gelijktijdig er uit te stappen." Maar nu nog niet, benadrukt Wil. "Dat komt pas over twintig jaar!" Coba vult aan: "We kennen nog een hele tijd vooruit."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]