Ga naar Content

Gerelateerde videos

NH Airtime: "Cleared to land", alles over de Oostbaan van Schiphol

Er zijn maar weinig luchthavens op de wereld die zes of meer start- en landingsbanen hebben. Die grote luchthavens liggen dan ook bij miljoenensteden, zoals Chicago en Dallas. Chicago O'Hare heeft er het meest: acht banen, gevolgd door Dallas-Forth Worth (7). Daarna komen Denver, Detroit en... Schiphol, die alle drie zes start- en landingsbanen hebben. In Airtime bekijken we de komende tijd alle zes landingsbanen van Schiphol. We beginnen met de Oostbaan, de oudste en kortste baan van Schiphol

Zes start- en landingsbanen is uitzonderlijk veel, zelfs als je Schiphol vergelijkt met die paar Europese luchthavens van soortgelijk formaat. Schiphol rechtvaardigt dat grote aantal met de claims dat er zoveel mogelijk tegen de wind in moet worden gestart en geland, en om de overlast voor omwonenden te beperken.

Schiphols oudste baan is de Oostbaan en is ook de kortste van het stel. Met een lengte van iets meer dan 2 kilometer is de Oostbaan vooral geschikt voor kleine vliegtuigen, zoals privéjets. De andere vijf banen van Schiphol zijn minimaal 3.300 meter lang.

Onstuimig en stormachtig

Een aantal jaar geleden is de baan verstevigd en daardoor ook geschikt gemaakt voor grote passagiersvliegtuigen. Omdat de Oostbaan in zuidwestelijke richting ligt, wordt hij regelmatig gebruikt tijdens onstuimige of stormachtige dagen, met wind uit die hoek. Dat is vooral in hartje Amsterdam te merken.

Lees ook

Vooral voor privéjet-eigenaren en -passagiers is landen of starten vanaf de Oostbaan een uitkomst. De baan ligt pal naast het platform waar er in en uit wordt gestapt, met bijhorende luxe terminal. Verder is dit deel van Schiphol de thuisbasis van de politiehelikopters, de nieuwe Dash-8's van de Kustwacht, de historische Dakota DC-3 en het regeringstoestel.

Het artikel gaat verder onder de plattegrond.

Alle start- en landingsbanen van Schiphol - Foto: Schiphol

Officiële naam van de Oostbaan

Op het plaatje hierboven is te zien dat alle start- en landingsbanen van Schiphol namen hebben. Die zijn niet officieel, want dat zou onuitspreekbaar zijn voor piloten uit het buitenland, en bovendien verwarrend en gevaarlijk. Volgens internationale wetten en afspraken worden start- en landingsbanen aangeduid met een getal, verwijzend naar de richting op een kompas. De Oostbaan heet 04-22, ofwel 40° en 220°.

Verstopte zevende start- en landingsbaan

Als je goed kijkt, kun je nog een start- en landingsbaan spotten op Schiphol. Daarvoor moet je wel op Google Maps kijken of naar de afbeeldingen hieronder. Haaks op de Oostbaan is de voormalige baan 14-32 nog te zien. Deze baan is al meer dan 50 jaar niet meer in gebruik als startbaan, maar doet nog dienst als taxibaan met de naam G3.

Op het Youtube-kanaal van NH Airtime vind je alle voorgaande uitzendingen en langere uploads van nieuwe vliegtuigen, airlines en lounges op Schiphol. NH Airtime wordt voortaan iedere eerste en derde woensdag van de maand op het televisiekanaal van NH uitgezonden, om 17.20 uur (met herhalingen tot en met de volgende avond).

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]