Ga naar Content

Hockeyclub De Kraaien smacht naar verhuizing, rechter kan er een stokje voor steken 

De verhuizing van hockeyclub De Kraaien naar het Fortuinveld in Zaandijk is nog steeds niet helemaal zeker. Al jaren probeert de club weg te komen uit Wijdewormer, maar bezwaarprocedures zorgen voor vertraging. Vandaag probeerde de natuurclub Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) drie rechters van de rechtbank in Haarlem ervan te overtuigen dat een verhuizing van de hockeyclub onaanvaardbare gevolgen zou hebben voor de omliggende natuur.

Jurgen Dolstra, lid werkgroep natuurgebied Fortuinveld van KMZ - Foto: NH Nieuws

Anderhalf jaar geleden werd na een kort geding al een stuk bos gekapt om de komst van een nieuw sportpark mogelijk te maken. Ook daar waren het KMZ en diverse lokale groene partijen fel tegen. Nu richt de natuurclub zich vooral op de extra stikstofuitstoot die de komst van de hockeyclub met zich mee zou brengen. Daarnaast vliegen er volgens KMZ zeldzame meervleermuizen rond die last zouden hebben van de verlichting. 

"De meervleermuis is een dier dat heel specifiek in dit terrein voorkomt", licht Jurgen Dolstra van KMZ toe. "Verder bijna nergens. We hebben met z’n allen bepaald dat het belangrijk is dat deze soort op deze plek in stand gehouden wordt. Als we dan elke keer bij dit soort gelegenheden zeggen: 'we vinden het toch niet belangrijk', dan halen we onze doelstelling niet. En dan gaan we wederom een bepaalde beschermde soort vernietigen."

Gemeente verdedigt verhuizing 

Het is de bedoeling dat hockeyclub De Kraaien het sportpark straks huurt van de gemeente Zaanstad, zoals dat bij meer sportparken in de gemeente gebeurt. Om die reden zat KMZ vandaag tegenover een advocaat van de gemeente. Die verwees naar rapporten van onafhankelijke deskundigen die volgens hem het ongelijk van de natuurclub bewijzen. "Ik hoor nog geen reden om aan juistheid van die rapporten te twijfelen", vertelde hij de rechter na de leden van de natuurclub te hebben gehoord. 

Pieter Roos is namens het bestuur van De Kraaien verantwoordelijk voor de verhuizing. Deze middag zit hij er eigenlijk maar een beetje bij en luistert hij van achter in de zaal mee. Veel nieuws of schokkends heeft hij niet gehoord tijdens de rommelige zitting. Hij geeft aan dat het voor de hockeyclub heel vervelend is dat het al zo lang duurt; eigenlijk hadden ze een paar jaar geleden al willen hockeyen op het nieuwe Sportpark Het Fortuin. 

Tekst loopt door onder de foto

Pieter Roos van hockeyclub De Kraaien hoopt op een spoedige verhuizing - Foto: NH Nieuws

"Vanaf 2012 zijn we hiermee gestart", vertelt hij. "En nu zijn we er nog steeds niet. We zaten toen al met een oud clubhuis en oude velden. Inmiddels zijn die echt helemaal versleten. Financieel valt het gelukkig mee, maar sportief gezien is het een vreselijke situatie. We kunnen niet verder."

Fietsen door het donker

De club zit een beetje verscholen in Wijdewormer en jonge leden worden vaak door hun ouders met de auto gebracht, omdat ze anders 's avonds een lang stuk door het donker naar huis moeten fietsen. Als de club verhuist naar de nieuwe plek verandert dat. 

Ook sportief gezien zou de club erop vooruitgaan, zegt Roos. "De top vijftig van de hockeyclubs speelt allemaal wedstrijden op watervelden (kunstgrasvelden die besproeid worden, red.) behalve wij. We kunnen sportief niet meer meekomen en dat merk je ook in ons ledenaantal." De afgelopen jaren verloor de club 200 leden, er zijn er nog 550 over terwijl de club hoopt op 900 leden na de verhuizing. Hij vat het samen: "We smachten dus echt naar die nieuwe locatie, en ondertussen proberen we het huidige terrein overeind te houden."

De bomen zijn dus al weg en het terrein ligt nu vol zand dat nog moet inklinken. Dat gaat nog een half jaar duren en daarna kan de bouw van het sportpark beginnen – als de rechter daar mee akkoord gaat.  

Tekst loopt door onder de foto

De beoogde plek voor het nieuwe sportpark Het Fortuin - Foto: NH Nieuws

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechter uitspraak doet, aangezien de rechtbank behoorlijk de fout inging voorafgaand aan de zitting: de advocaat van de gemeente had belangrijke stukken niet op tijd ontvangen. Hij heeft tot 27 januari om de stukken te bekijken en daar eventueel op te reageren. Afhankelijk daarvan wordt duidelijk of het onderzoek gesloten wordt en de rechter dus kan werken aan een uitspraak. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]