Ga naar Content

De Peiling: een bezoek aan de huisarts wordt voor mij steeds lastiger

Het huisartsentekort trekt zijn sporen in Noord-Holland. In het noorden van de provincie dreigt een tekort van zo'n 40 procent. Wat heeft dat voor gevolgen voor jou? Moet je lang wachten voor je een afspraak krijgt? Moet je verder reizen om bij de huisarts te komen? En voel je veel haast bij het consult? De stelling: een bezoek aan de huisarts wordt voor mij steeds lastiger. 

Foto: Adobe Stock

Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat Noord-Hollanders het gevoel hebben dat de huisartsenzorg minder laagdrempelig wordt. Als gevolg van het nijpende huisartsentekort, wonen steeds meer mensen uit Noord-Holland verder weg van de dichtstbijzijnde huisarts. In de meeste gemeenten gaat dit gemiddeld om een paar honderd meter, maar dit kan de laagdrempeligheid van de huisartsenzorg al enorm beïnvloeden. Door het tekort neemt de druk op de huisartsenpraktijken enorm toe. Een afspraak maken wordt hierdoor lastiger. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. 

Oorzaken 

Het tekort aan huisartsen heeft verschillende oorzaken: veel huisartsen gaan parttime werken, blijven liever in de Randstad dan dat ze naar een krimpregio gaan en de komende jaren gaat 30 procent van de huisartsen met pensioen. Daarnaast zijn er niet genoeg huisartsen in opleiding om dit gat te vullen.

Het huisvesten van huisartsen blijkt ook niet eenvoudig te zijn. De Landelijke Huisartsen Vereniging geeft hiervoor als reden dat dit kan komen door te hoge huren of domweg niet genoeg ruimte. Dit zorgt ervoor dat er in bepaalde postcodegebieden geen spoedzorg verleend kan worden, een huisarts moet immers binnen 15 minuten bij een patiënt kunnen zijn.

Merk jij ook zoveel van het huisartsentekort? Laat het ons weten!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].