Ga naar Content

Historische modeshow in Monnickendam: "De look van toen, maar draagbaar vandaag"

Tientallen mensen hebben vandaag hun kostuums getoond tijdens de historische modeshow in de Grote Kerk van Monnickendam. Die werd gehouden om de Monnickendammers te informeren over de grote plannen richting de zomer, nu het 450 jaar geleden is dat de Slag op de Zuiderzee plaatsvond.

Historische modeshow in Monnickendam, kostuums uit 1573 nagemaakt - NH Nieuws

Je waant je in vroegere tijden als je rondkijkt in de verkleedruimte van de Grote Kerk. Tientallen prachtige kostuums worden aangedaan door de deelnemers van de historische modeshow. Zo liep men er dus bij in 1573, de tijd dat de watergeuzen de grote Slag op de Zuiderzee wonnen van de Spaans-Vlaamse vloot.  

Hoop op betrokkenheid

In de voorbereiding op de modeshow is coördinator Margit Kniesmeijer samen met haar werkgroep kleding druk in de weer geweest. Het is namelijk de bedoeling dat zoveel mogelijk Monnickendammers tijdens het feest in de oude klederdracht rondlopen.

"We hebben erg ons best gedaan en hebben er ook veel lol in. Dat zie je ook. We zijn in oktober begonnen en nu zetten we dit neer. We maken en ontwerpen kleding zoals het in 1573 gedragen werd, maar met de slag naar vandaag. Dus het heeft de look van toen, maar is draagbaar vandaag. En we zijn dus nog niet klaar", zegt ze glimlachend. "Vanaf februari gaan we alle mensen helpen."

Want dat is de hoop: "We hopen mensen te enthousiasmeren om mee te doen. Daar is ook de mogelijkheid voor, want vanaf februari kan je elke donderdag naar de Bolder (ontmoetingsplek in Monnickendam, red.) gaan om een patroon van één van deze modellen op te halen. Daar betaal je dan drie euro voor, maar je krijgt alle begeleiding om het in elkaar te zetten. We doen het vrijwillig, het is niet de bedoeling dat dit commercieel wordt."

Tekst loopt door onder de foto.

Margit Kniesmeijer maakte kostuums voor de viering van de Slag op de Zuiderzee - Foto: NH Nieuws

Vrijwilliger Anita Pelder is druk bezig met het afscheuren van de kaartjes van toegestroomd publiek. Ze ziet er zelf ook piekfijn uit en is van plan om in de zomer mee te doen aan de activiteiten. "Ik weet nog niet precies wat ik ga doen, maar ga in ieder geval eerst zorgen dat ik gekleed ben." Ze wijst naar haar rok: "Deze is niet van mij, dit heb ik voor deze gelegenheid even kunnen lenen. Ik ga oude materialen gebruiken, achter de naaimachine ermee en er dan iets moois van maken."

NH Nieuws keek begin januari mee met het maken van de kostuums. Bekijk die reportage hieronder. Tekst loopt hieronder door.

Historische kostuums uit 1573 voor de grote herdenking komende zomer. - NH Nieuws

Pelder straalt haast als ze herinneringen ophaalt aan het feest van vijftig jaar terug. "Ik woonde op het Noordeinde, dat was in het midden van de feestvreugde. Mijn vader had een fiets met zo'n heel groot voorwiel, daar trok hij heel wat bekijks mee. Als kinderen werden we helemaal verkleed, dat was heel speciaal. De hele school was daar mee bezig. En nu gaan we er weer voor!"

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]