Ga naar Content

Spitsrijders, let op! Nieuwe flitspaal moet racen over Alkmaarse N242 tegengaan

De eerste automobilisten hebben hem al gezien én flink op de rem getrapt: sinds vanmiddag staat er een 'flexflitspaal' langs de N242 in Alkmaar. Hiermee hoopt het Openbaar Ministerie het aantal hardrijders richting Kooimeer te beperken. Je mag daar maximaal tachtig kilometer per uur rijden.

Foto: Foto: Streekstad Centraal

Ter hoogte van hectometerpaal 41.6, vlak voor de afslag naar het Alkmaarse centrum, staat 'ie voor ongeveer twee maanden, aldus een woordvoerder van het OM tegen mediapartner Streekstad Centraal. De paal weegt een ton en wordt gevoed door zonnepanelen.

"We hebben allemaal weleens haast, maar hard rijden kan echt voor grote problemen zorgen", vertelt Marloes van Kessel van het OM. "Door deze nieuwe flitser te gebruiken hopen we dat mensen bewust worden van dit risico. Hierna gaan we de flitspaal weer bij een andere weg plaatsen."

Bekijk hier hoe de paal werd neergezet. Tekst gaat door onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De flexflitspaal werd begin november aangekondigd door het OM. Aan weerszijden zit een beveiligingscamera om vernieling tegen te gaan.

De Alkmaar Centraal-verslaggever zag al snel na de plaatsing van de paal dat weggebruikers op de rem trapten. Wat dat betreft, heeft de flitser op die locatie het gewenste effect. Hij zag echter ook dat bestuurders nog wel moeten wennen aan de flitspaal. Een aantal remde namelijk laat en stevig, tot verrassing van hun achterliggers - het ging telkens net goed.

De allereerste flexflitser werd in november geplaatst in Hoorn. Eerder vertelde Van Kessel aan Streekstad Centraal dat ook locaties op de N9 in beeld zijn om de flitser te plaatsen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]