Ga naar Content

Van versiering tot composthoop: hoe jouw kerstboom wordt teruggegeven aan de natuur

Zo'n 250 duizend kilo kerstbomen wordt de komende tijd door afvalverwerker Meerlanden verwerkt tot compost. Het gaat voornamelijk om bomen uit Haarlemmermeer, maar ook vanuit Aalsmeer, Bloemendaal, Heemstede en Diemen zijn kerstbomen naar Rijsenhout gebracht. Hier gaan ze een heel proces door, om er als composthoop uit te komen.

Van kerstboom tot composthoop - NH Nieuws

De compost - waar ook ander gft-materiaal voor is gebruikt - wordt verspreid onder boeren in de omgeving en ook de Keukenhof en bloemensector gebruikt de compost om bloembollen te laten groeien. Daarnaast mogen inwoners van Haarlemmermeer en omgeving gratis wat compost ophalen bij Meerlanden in Rijsenhout. 

Niet meer verbranden

Traditioneel gezien worden kerstbomen vaak (feestelijk) verbrand, maar steeds meer mensen zijn daar op tegen. De verbrandingsproducten die vrijkomen, zoals stikstof, zijn slecht voor het milieu en met de as die overblijft kun je eigenlijk helemaal niets meer. 

Daarom gaan steeds meer gemeentes overstag: In Heemstede komt morgen een einde aan de jarenlange traditie om kerstbomen te verbranden. Voor de laatste keer verbranden ze daar kerstbomen uit de buurt aan de Vrijheidsdreef in het dorp. NH Nieuws doet hier morgen verslag van. Ook Heemstede wil de kerstbomen gaan verwerken op een manier die beter bij een circulaire economie past.

Ook de gemeente Amstelveen ziet de waarde van de duizenden afgedankte kerstbomen inmiddels in. De compost die van Amstelveense kerstbomen wordt gemaakt, wordt gebruikt om de kwaliteit van grasvelden in de eigen gemeente te verbeteren.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]