Ga naar Content

De jaarlijkse kerstboomverbranding dooft langzaam: "Blijft een mooie traditie"

Het is een traditie die langzaam lijkt te doven: kerstboomverbrandingen. In steeds meer West-Friese dorpen en steden maakt het vreugdevuur plaats voor versnippering. Twisk en Midwoud/Oostwoud vormen de uitzonderingen. "Het zorgt voor saamhorigheid."

Traditie: kerstbomenverbranding in Midwoud - NH Nieuws

Vok Kay (71) uit Twisk weet het nog goed. In zijn tijd als wethouder van de gemeente Noorder-Koggenland - dat in 2006 opging in gemeente Medemblik - kwam de milieudienst met een verordening om alle openbare kerstboomverbrandingen te verbieden. "Terwijl ik vond dat er ruimte moest zijn en blijven voor plaatselijke vreugdevuren. Mits het veilig wordt georganiseerd, dus met behulp van de brandweer. Daar heb ik mij toen hard voor gemaakt."

Gezellig

Met succes. Want jaren later is de kerstboomverbranding van Twisk er nog altijd. Vorige week woensdag stak waarnemend burgemeester Dennis Straat de stapel met kerstbomen aan. 

Kay zag het tafereel als voorzitter van de organiserende Dorpsraad tevreden aan. "De gemeente had vooraf zelfs gebeld wanneer de verbranding was, zodat ze er met het plannen van de nieuwjaarsreceptie rekening mee konden houden. De waarnemend burgemeester had zoiets nog nooit meegemaakt en vond het wel bijzonder. Het is altijd een gezellig samenzijn, zo aan het begin van het jaar. Het zorgt voor saamhorigheid. Er stonden toch zo'n 100 mensen om het vuur en na afloop was er warme chocomel en een mandarijn. Het blijft een mooie traditie."

Waarnemend burgemeester Straat steekt het vuur in Twisk aan - Foto: Aangeleverd

Afgelopen zaterdag ging een stapel met zo'n 700 kerstbomen in Midwoud de fik in. Ondanks het matige weer trok de traditionele brand veel bekijks. De brandweerkorpsen van Abbekerk (Twisk) en Nibbixwoud (Midwoud/Oostwoud) hadden platen en zand neergelegd om alles veilig te laten verlopen. 

Versnipperaar

Ondanks het lokale enthousiasme wordt in steeds meer plaatsen de versnipperaar ingezet. Kay heeft wel een idee hoe dat komt. "Ik denk dat de milieuregels nog niet eens de grootste rol spelen, want een versnipperaar loopt ook op diesel. En daar moeten ambtenaren vanuit de gemeente voor worden ingezet. Maar het moet ook georganiseerd worden. Daar heb je vrijwilligers voor nodig. En we weten allemaal dat die steeds schaarser worden. Er gaan toch heel wat uren in de organisatie van zo'n brand zitten." 

Het weerhoudt Twisker Kay er - samen met de Dorpsraad Twisk - niet van om door te gaan. "Wat mij betreft, is er volgend jaar weer een verbranding."

Gemeente Medemblik: "Nieuwe aanvragen afgewezen"

In de gemeente Medemblik wordt alleen in Twisk en Midwoud/Oostwoud een verbranding toegestaan, zegt de gemeente in een reactie. "Er is een heel aantal jaar geleden in West-Fries verband tussen de gemeenten en de voormalige milieudienst afgesproken om – uit milieuoverwegingen- geen kerstboomverbrandingen meer toe te staan in West-Friesland. De bestaande verbrandingen mogen vanuit traditie in stand blijven door middel van een ontheffing via de Omgevingsdienst en een evenementenvergunning via de gemeente. In onze gemeente gaat het dan om de dorpen Twisk en Midwoud/Oostwoud. Nieuwe aanvragen worden afgewezen."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]