Ga naar Content

Noord-Hollandse gemeentes scoren slecht met energielabels voor woningen

Maar liefst vier Noord-Hollandse gemeenten staan in de landelijke top vijf van gemeenten met het hoogste percentage slechte energielabels voor woningen. Dat stelt de organisatie Natuur & Milieu. Heemstede is koploper, Bloemendaal staat tweede, Laren vierde en Haarlem vijfde.  

Foto: Adobe Stock

Het gaat om woningen met een E, F of G label, de minst duurzame energielabels. Het percentage is gebaseerd op de woningen in een gemeente met een geregistreerd label, verstrekt door een deskundige. In Heemstede is dat de helft van de woningen. 36 procent hiervan heeft een slecht label. Dat komt neer op 2294 woningen.

De gemeente Bloemendaal scoort ook bepaald niet goed. Van alle woningen met een geregistreerd label komen er 1721 slecht vanaf, dat is 34 procent. In Laren en Haarlem gaat het om 30 procent.

Meeste energieverspillende woningen

Als het gaat om de gemeenten met het grootste absolute aantallen woningen met een geregistreerd E, F of G label, dan staat Amsterdam bovenaan. Het gaat om ruim 45.000 woningen. Haarlem staat ook hoog op dit lijstje. De gemeente heeft bijna 13.000 woningen met een geregistreerd energielabel E, F of G. De Noord-Hollandse hoofdstad staat daarmee als eerste achter de grote vier steden van Nederland.

"We zijn wel geschrokken van de cijfers", zegt Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. "We weten natuurlijk wel dat er in Nederland nog veel gedaan moet worden aan verduurzaming, maar een gemiddeld percentage van 16 procent aan woningen met een E, F of G label onder de geregistreerde woningen is nog wel meer dan we dachten. En dan is er ook nog het vermoeden dat het percentage slechte labels onder de niet-geregistreerde woningen nog hoger ligt."

Gemeenten niet op de hoogte

Natuur & Milieu heeft de cijfers gebaseerd op data van het CBS en het kadaster. Gemeenten hebben zelf niet meegewerkt aan het onderzoek en waren er ook niet van op de hoogte. De meeste gemeenten zullen in de loop van de ochtend de cijfers voor het eerst zien.

De natuurorganisatie wil met het onderzoek inzichtelijk maken welke opgave de overheid nog heeft om de verduurzamingsdoelen in Nederland te halen. In 2050 moeten alle woningen klimaatneutraal zijn en in 2030 is het de bedoeling dat alle woningen met een slecht energielabel zijn verdwenen. Dit geldt in ieder geval voor de huursector.

"Mensen hebben een stok achter de deur nodig anders gebeurt er te weinig."

Rob van Tilburg, Natuur & Milieu

"Om alle woningen met een slecht label op tijd te verduurzamen, moet er nog heel veel gebeuren", zegt Van Tilburg. "De overheid moet hierin de regie nemen. Er moet meer worden aangestuurd op registratie en de daadwerkelijke verduurzaming. Mensen hebben een stok achter de deur nodig anders gebeurt er te weinig."

Er zijn ook Noord-Hollandse gemeenten die het juist goed doen. In Heerhugowaard heeft slechts 3 procent van de geregistreerde woningen een E, F of G label. Ook Purmerend staat er goed. Daar heeft slechts 5 procent van de geregistreerde woningen een E, F of G label.

Verplicht energielabel

Woningen in Nederland krijgen sinds 2015 een voorlopig energielabel toegewezen. Dat label is een inschatting gebaseerd op het bouwjaar en het type woning. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of het om een vrijstaande woning gaat of een rijtjeswoning. De oudste woningen krijgen in deze beoordelingen de slechtste labels. Woningen gebouwd vanaf 2006 krijgen in Nederland allemaal het voorlopige energielabel A toegewezen.

Een geregistreerd energielabel is verplicht zodra een woning wordt verkocht, verhuurd of opgeleverd. Het label dat een woning krijgt is gebaseerd op de beoordeling van een gecertificeerde adviseur.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.