Ga naar Content

Alkmaar liet Oekraïense vluchtelingen maandenlang in brandgevaarlijke chalets wonen

Door haastige spoed heeft de gemeente Alkmaar samen met de projectbeheerder Oekraïense vluchtelingen maandenlang in een onveilige situatie laten wonen. Afgelopen week heeft de gemeente de tijdelijke opvanglocatie aan de Loodpolderweg alsnog brandveiliger gemaakt, na berichtgeving van NH Nieuws/Alkmaar Centraal en vragen uit de politiek. 

Foto: NH Nieuws / Alkmaar Centraal

Tussen een aantal chalets wordt binnenkort een brandwerende scheidingswand geplaatst, de onveilige voordeursloten zijn vervangen en er hangt sinds kort een extra brandblusser op het terrein.  "Vanwege de noodsituatie is er niet goed naar de tussenafstand gekeken", geeft een inspecteur Bouw en Toezicht nu toe tegenover NH Nieuws.

Aan de Loodpolderweg, pal naast voetbalclub Flamingo’s '64, werden deze zomer twaalf chalets geplaatst – waar sinds half september Oekraïense vluchtelingen verblijven. Alkmaarder Arjan Gelder, van de politieke beweging Eerlijk en Recht, maakt zich al langer zorgen om de brandveiligheid van de tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïners. Volgens de verleende vergunning staan de chalets te dicht op elkaar, hebben ze onveilige deursloten en ontbreekt het op 'tactische plekken' aan brandblussers. 

Nadat Gelder bij de gemeente verschillende malen alarm sloeg, maar naar eigen zeggen steeds nul op het rekest kreeg, stapte hij naar de media. 

'Ingrijpen niet nodig'

Eind november bezocht NH Nieuws daarom samen met mediapartner Alkmaar Centraal het terrein aan de Loodpolderweg. Tijdens onze inspectie bleken de beweringen van Gelder te kloppen. Enkele bewoners laten zien dat hun voordeur alleen met een sleutel open kan en van de gesproken bewoners weet niemand een brandblusser aan te wijzen. Maar hiermee geconfronteerd, verklaarde de gemeente dat ingrijpen niet nodig was.

Tekst gaat verder

Lees ook

Vier woonwagens worden door de gemeente samen als een brandcompartiment gezien. Volgens het bouwbesluit mogen die chalets dan wel dicht op elkaar staan. In het gezamenlijke washok aan het begin van het terrein staan daarnaast twee brandblussers. Kortom: "Bouwinspecteurs hebben geen risico's gezien die directe opvolging vragen." 

Brandcompartiment

Maar zelfs als we vier woonwagens bij elkaar optellen, staan ook de brandcompartimenten niet op voldoende afstand van elkaar. Volgens het bouwbesluit zijn naastliggende chalets met de verplichte tussenafstand van 4,5 meter in ieder geval dertig minuten beschermd tegen overslaand vuur.

Bovendien is het gezamenlijke washok waar de twee brandblussers staan alleen voor de eerste paar bewoners van de chalets een 'tactische plek' te noemen.

"We lossen de onveilige situatie nu op met twee brandwerende wanden, die we tussen de chalets plaatsen"

Inspecteur Bouw en Toezicht

Het weerwoord van de gemeente Alkmaar zorgde ook bij Jan Hoekzema, raadslid van OPA, voor opgetrokken wenkbrauwen. Hij stelde daarom raadsvragen om opheldering te krijgen.

Nieuwe deursloten

Nadat we begin deze week het college van Alkmaar de gebreken van het terrein opnieuw voorhouden, wordt ons uiteindelijk aangeboden de locatie, samen met een inspecteur Bouw en Toezicht, opnieuw te bezoeken. 

Tijdens dat bezoek worden we gewezen op een derde, gloednieuwe brandblusser, bij de laatste chalet op het terrein. Die hing er tijdens ons vorige bezoek nog niet. Ook nieuw zijn de cilindersloten op de deuren. Eerder konden de voordeuren van binnenuit alleen met een sleutel van het slot worden gedraaid, maar nu zijn de deuren voorzien van een draaiknop.

"Om de hele boel nu te gaan verplaatsen, daar doen we de Oekraïense bewoners ook geen plezier mee"

Inspecteur Bouw en Toezicht

Verder wordt ons uitgelegd dat de opvanglocatie van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends wordt bewaakt. "De nachtbewaker loopt drie keer per uur een rondje over het terrein", verklaart de inspecteur.

Uit het gezamenlijke bezoek komt dan toch de aap uit de mouw: er wordt toegegeven dat de chalets in alle haast te dicht op elkaar zijn geplaatst. 

Ingewikkelde klus

Maar het opnieuw indelen van de woonwagens is volgens de inspecteur een ingewikkelde klus. "We lossen dit nu zo snel mogelijk op met twee brandwerende wanden, die we tussen de brandcompartimenten plaatsen. Om de hele boel nu te gaan verplaatsen, daar doen we de Oekraïense bewoners ook geen plezier mee. Die mensen hebben al genoeg meegemaakt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]