Ga naar Content

Bezoekers sceptisch over plannen winkelcentrum Schalkwijk: "Het duurt allemaal zo lang"

Winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem en het omliggende gebied gaan de komende tijd flink op de schop. Volgend jaar start bouwfase twee, met onder meer de realisatie van extra woontorens en een foodhal. Het hele bouwproces duurt volgens het winkelend publiek al veel te lang. "Ik vind het een goed plan, maar of ik het nog meemaak, is een tweede", grapt een oudere man. 

Impressie van vernieuwd Centrum Schalkwijk - Foto: Gemeente Haarlem

De vernieuwing van het winkelcentrum in Schalkwijk is al enkele jaren aan de gang en tot nu toe is alleen fase 1 afgerond. Eerder dit jaar kon daardoor de wekelijkse markt pas na 4,5 jaar terugkeren naar het Californiëplein. 

Informatiemarkt

In fase 2 wordt ruim achtduizend vierkante meter aan leegstaande winkelruimte gesloopt. Het doel van de vernieuwing is om het winkelcentrum weer nieuw leven in te blazen en de ontstane leegstand te verhelpen. Om de uitgebreide plannen uit te leggen, werd er afgelopen week voor de geïnteresseerde Schalkwijkers in het winkelcentrum een informatiemarkt en rondleiding georganiseerd. 

Eigen inbreng van de Schalkwijkers

De informatiemarkt was er niet alleen om informatie te delen, de bezoekers konden ook hun eigen ideeën op post-its schrijven en op de informatieborden plakken. De Schalkwijkers hebben genoeg op te merken over de bouwplannen van de gemeente.

'Bouwwerkzaamheden veroorzaken scheuren in bestaande bebouwing' en 'Waar komen de sociale huurwoningen?', was onder meer te lezen op de geplakte briefjes. "Ik mis de decoratie en de kunst", voegt een voorbijganger nog toe. 

Tekst gaat door onder de foto.

Winkelcentrum Schalkwijk in de jaren 80 - Foto: Noordhollands Archief

Winkelcentrum Schalkwijk is gebouwd in de jaren zeventig. “In de jaren negentig werd het overdekt en was het een groot winkelcentrum met regionale aantrekkingskracht”, vertelt Michael Kaldenhoven, procesmanager bij de gemeente Haarlem. 

In de jaren erna holt de aantrekkingskracht van het winkelcentrum achteruit. "Winkelcentra in de omgeving, zoals Hoofddorp en Heemskerk, ontwikkelen zich in snel tempo en ook de opkomst van het internet zorgt voor een afname van bezoekers in Schalkwijk", stelt Kaldenhoven. "Het resultaat is dat er nu veel leeg staat en er een boost nodig is om het winkelcentrum weer nieuw leven in te blazen."

Hoewel de plannen meer leven in het centrum moeten blazen, zijn ze voor juwelier Haverkort juist een reden om weg te gaan. "We hadden het graag anders gezien, maar het winkelcentrum is in grote verbouwing. De bouwplannen zijn te onduidelijk, er is te veel onzekerheid om door te gaan", vertelde eigenaresse Jiri eerder aan NH Nieuws.

"Je komt beter uit een verbouwing, maar je moet eerst door de bouwput heen"

Jacqueline Jaarsma, eigenaresse lunchroom

Maar Jacqueline Jaarsma, eigenaresse van lunchroom Mr. Cocker, staat een stuk nuchterder tegenover de bouwplannen. "In mijn ervaring kom je er altijd beter uit na een verbouwing, maar je moet eerst door de bouwput heen", lacht ze. "Er moet wat meer nieuwigheid komen en ik hoop op een rijkelijk gevuld centrum. Nu zijn veel winkels om mij heen vaak dicht en daar wordt het niet gezelliger van."

In 2008 werden al plannen gemaakt om het winkelcentrum te vernieuwen, samen met ING. "Dat is toen niet doorgegaan vanwege de kredietcrisis", zegt Hein Schouwenaars, ontwikkelmanager bij de gemeente Haarlem. Volgens Schouwenaars worden de plannen deze keer wel uitgevoerd, ondanks de crisis waar we ons nu in bevinden.

Over mogelijke stikstofvertraging maakt hij zich geen zorgen. "Alles is goed geregeld en de werkzaamheden wisselen elkaar veel af, waardoor niet alle stikstof tegelijk wordt uitgestoten", zegt Kaldenhoven. De bouw van fase twee gaat dan na de zomer van 2023 beginnen en naar verwachting ligt eind 2023 een plan voor fase 3. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]