Ga naar Content

Post-its vol zorgen over nieuw te bouwen tennispark in Wormer

Er kwamen veel zorgen voorbij van inwoners op de eerste informatieavond in Wormer over een nieuw te bouwen tennis- en padelpark. Die moet komen aan de rand van het dorp op de plek waar nu de ijsbaan ligt. In Café Groos stond het gisteravond vol met mensen die de eerste schetsen kwamen bekijken.

Bezorgde bewoner Karst Bootsma - Foto: NH Nieuws

Al jaren wordt er gesproken over de mogelijke ontwikkelingen van een sportpark op deze plek. Het zorgt voor onrust en zorgen onder de bewoners die er straks op uitkijken. Nu de provincie goedkeuring voor de plannen heeft gegeven kon de gemeente eindelijk een informatiebijeenkomst houden.

De bedoeling is dat de drie tennisverenigingen die Wormer nu rijk is fuseren, naar de nieuwe plek verhuizen en grond achterlaten waarop ruim 160 huizen gebouwd kunnen worden. Er zijn elf tennisbanen, vier padelbanen, een jeu-de-boulesbaan en een clubgebouw ingetekend in de plannen. 

Onderzoek 

Nog lang niet alles werd duidelijk in Café Groos, waar de informatieavond werd gehouden. Begin volgend jaar volgen namelijk nog onderzoeken. Over de geschiktheid van de plek voor het tennispark, het verkeer en zoals elke keer deze dagen: stikstof. Op veel vragen van bewoners kwam dus het antwoord dat er nog veel uitgezocht moest worden. Wel was de voorlopige schets te zien. 

Tekst loopt door onder de foto.

Voorlopig schetsontwerp van tennispark in Wormer - Foto: Gemeente Wormerland

Ondertussen kwamen aan de verschillende tafels alvast alle mogelijke bezwaren voorbij. Op post-its kunnen de inwoners ze kwijt: schade aan de natuur, hinder voor bewoners, extra licht, parkeerdrukte, geluid... het zijn slechts enkele boodschappen die te lezen zijn. De vier geplande padelbanen worden gevreesd, aangezien die sport een hoop extra decibels oplevert.  

Pieter Vredevoort is voorzitter van tennisvereniging De Spatter en woordvoerder van de drie verenigingen. Hij snapt goed dat mensen bang zijn voor het geluid. Wel denkt hij dat daar oplossingen voor zijn. "Als de gemeente het tennispark gaat bouwen, ga ik ervan uit dat dit zo gebeurt dat wij als goede buren padel kunnen spelen." 

Vorige maand maakte NH Nieuws deze reportage toen de kwestie besproken werd bij de Provinciale Staten. Tekst loopt door onder de video.

Vogels of tennisballen bij natuurgebied in Wormer? - NH Nieuws

"Dit is iets waar ik niet naar uitkijk", moppert Karst Bootsma (foto boven). Als de plannen doorgaan wordt hij een directe buurman van het sportpark. Samen met zijn buren is hij al een tijd in de weer om meer duidelijkheid te krijgen. "Het is nu groen en dat is straks afgelopen. De huidige ijsbaan is eigenlijk gewoon een natuurgebied. Als we geluk hebben wordt er twee weken geschaatst, daarna is het 'plas-dras' en komen er verschrikkelijk veel vogels op af."

Een andere mevrouw is fel: "De mensen uit Wormer moeten een stuk natuurgebied opofferen voor dure woningen voor mensen uit andere gebieden die dat kunnen betalen." Ze heeft net haar handtekening onder een petitie tegen de plannen gezet. 

Woningbouw 

Wethouder Rolf van Wanrooij (VVD) hoort alle verhalen geduldig aan. Als het wat rustiger wordt, neemt hij een glas drinken en zegt de zorgen goed te begrijpen. Maar: "Als dit niet lukt, gaat het heel lastig worden voor een aantal verenigingen. Het is dan ook de vraag of we voldoende woningbouw kunnen realiseren."

Hij vervolgt zijn verhaal: "Ik word ook op straat aangesproken door mensen: 'wanneer gaan jullie nu bouwen? Ik wil dat mijn zoon of dochter ook in het dorp kan blijven wonen'. Die hebben dezelfde emotie als de mensen die ik vandaag heb gesproken. Dat is een heel interessant spanningsveld." 

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH Nieuws

Hij belooft dat vanaf nu de inwoners ‘beter en inhoudelijker meegenomen gaan worden’. Er komt ook een klankbordgroep waarvoor zich veel mensen hebben aangemeld. De oprichting daarvan staat gepland voor het begin van volgend jaar. Eén ding is duidelijk voor de wethouder: "Er moet nog heel veel water door de Zaan voordat dit is gerealiseerd."

Foto: NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]