Ga naar Content

Sprankje hoop voor woonwagenbewoners Haarlemmermeer: "Maar eerst zien, dan geloven"

Na jaren onzekerheid gloort er dankzij een unaniem aangenomen motie weer licht aan de horizon voor woonwagenbewoners in Haarlemmermeer. De raad verwijt het college dat ze de afgelopen jaren onvoldoende aandacht heeft gehad voor woonwagenbewoners, en pleit voor snelle uitbreiding van het aantal standplaatsen.

Afbeelding ter illustratie - Foto: NH Nieuws

"Het is fijn dat de volledige gemeenteraad achter ons staat", vertelt Barry Joren. Al jaren strijdt hij voor de belangen van woonwagenbewoners, en in het bijzonder tegen het tekort aan standplaatsen. Het wantrouwen is veroorzaakt door een loze belofte van het gemeentebestuur in 2017. 

Loze belofte

Na een onderzoek naar de behoefte van woonwagenbewoners beloofde het college destijds op zoek gaan naar een locatie voor extra standplaatsen: "Maar inmiddels is er vijf jaar verstreken en er is nog geen extra standplaats bijgekomen", aldus de raadsleden in een motie.

Wethouder Marjolein Steffens is sinds enkele maanden verantwoordelijk voor dit dossier en bevestigt dat er de afgelopen vijf jaar niks is gebeurd: "Het was en is niet eenvoudig om een geschikte locatie te vinden."

"Het was en is niet eenvoudig om een geschikte locatie te vinden"

Wethouder Marjolein Steffens

Vanwege de loze belofte in 2017 is het wantrouwen richting de gemeente alleen maar groter geworden. Dat blijkt wanneer we Barry Joren om een reactie op de motie vragen: "Mensen zijn nog wantrouwend, eigenlijk zijn we al sinds 1988 bezig met een plek voor onze kinderen. De afgelopen jaren is een hoop gezegd en er is simpelweg weinig gebeurd", vertelt hij. 

Tegen de cultuur in 

Vanwege het tekort aan standplaatsen wordt het geduld van woonwagenbewoners vaak jarenlang op de proef gesteld. Sommigen verhuizen - tegen hun zin en in strijd met hun cultuur naar een reguliere woning. 

"Er was altijd wel iemand die mij voor was of meer geld had"

Delilah (21)

Zo ver is het nog niet voor de 21-jarige Delilah, die nu nog met haar vriend, zus én moeder in een woonwagen woont. De wens om uit huis te gaan is er al sinds haar 16e. "Maar er was altijd wel iemand die mij voor was of meer geld had." Omdat Delilah in verwachting is, hoopt ze binnenkort met haar vriend een eigen woonwagen te betrekken. 

De steun vanuit de gemeente komt dan ook net op tijd: "Ik hoop dat het college nu doorpakt."

Wethouder Steffens laat in een reactie weten aan de slag te gaan met het woonwagenbeleid en de vraag om extra standplaatsen: "Ik wil de eerste gesprekken zeer binnenkort voeren, maar ben ervan bewust dat dit een complex vraagstuk is. Er moet wat gebeuren voor de lokale woonwagenbewoners en ik ga mijn uiterste best doen om uitbreiding te realiseren", aldus de wethouder. Ze voegt eraan toe dat ze hier al mee bezig was vóórdat de motie werd aangenomen. 

'Uitsterfbeleid'

Naast de inwoners van Haarlemmermeer wachten honderden andere Noord-Hollanders op een woonwagenstandplaats en zien hun cultuur langzaam verdwijnen. Alkmaarse woonwagenbewoners voerden daarom begin augustus actie, zo kraakten zij in juli nog twaalf chalets voor Oekraïense vluchtelingen. 

De woonwagencultuur is sinds 2014 immaterieel cultureel erfgoed en sinds 2016 een erkende woonvorm. Maar tot vier jaar geleden lieten gemeenten woonwagencentra 'uitsterven' om het aantal standplaatsen naar nul terug te dringen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman oordeelden in 2018 dat het 'uitsterfbeleid' van gemeenten voor woonwagenkampen discriminerend was en moest worden afgeschaft. Voor het ontwikkelen van nieuw en beter beleid hebben gemeenten inmiddels vier jaar de tijd gehad, maar van een toename van het aantal woonwagens(tandplaatsen) is vrijwel nergens sprake. 

Crossterrein Nieuw-Vennep

Naast bestaande standplaatsen in woonwagencentra in Nieuw-Vennep, Abbenes, Hoofddorp en Badhoevedorp heeft de gemeenschap in Haarlemmermeer momenteel zo'n veertig standplaatsen nodig. Volgens Barry is het crossterrein in Nieuw-Vennep een ideale locatie om woonwagens neer te zetten.

"Daar wordt twee keer per jaar gebruik van gemaakt en je zou er makkelijk 25 woonwagens neer kunnen zetten. Nu wil ik geen mensen tegen de schenen schoppen maar dat zou wel een goede locatie zijn", aldus Barry. 

Tot het moment dat het gemeentebestuur een nieuwe locatie aanwijst roept de gemeenteraad op om actief het contact met de woonwagengemeenschap op te blijven zoeken. Daarnaast moet worden overlegd welke woonvormen passend zijn bij de cultuur, moeten er alternatieve woonvormen komen en moet de gemeente met de provincie gaan onderzoeken of er locaties aan te wijzen zijn die voor nu nog niet haalbaar bleken. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]