Ga naar Content

Nog veel vragen over RIVM-rapport over Tata Steel, maar antwoorden blijven uit

Bewoners van Velsen, Beverwijk en Heemskerk zitten nog vol vragen over het onlangs gepubliceerde RIVM-rapport, dat aantoont dat er rond Tata Steel nog veel ziekmakende stoffen in de lucht hangen. Dat werd gisteren goed duidelijk op een bewonersavond over het rapport. Zeker 35 bezorgde bewoners spraken zich uit over hun zorgen. 

Tata Steel - Foto: Dennis Mantz / NH Nieuws

De avond werd geopend met een presentatie door het RIVM. Daarin werd weinig nieuws verteld. Het RIVM zegt dat op basis van dit onderzoek geen conclusies getrokken kunnen worden: daarvoor moet de uitstoot van PAK en metalen langer gemonitord worden.

Een bewoonster is niet tevreden en loopt zelfs vroegtijdig weg. "Ik voel me door de overheid in de steek gelaten", vertelt ze even later, net buiten het stadhuis. 

Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, baalt daarvan. "Het is jammer dat we nog geen conclusies kunnen trekken. We kunnen wel zien dat er stof neerdaalt en dat er veel daarvan van Tata Steel komt. We gaan met de IJmond-gemeenten en het RIVM kijken naar de manier waarop we de onderzoeken doen."

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Jasper Leegwater / NH Nieuws

"We verwachten in de toekomst bij dit soort onderzoeken ook effecten te zien van de maatregelen die worden getroffen", vertelt Olthof. "Als provincie willen we structureel een andere fabriek zien en ook meer maatregelen om de uitstoot te verminderen."

Onderzoek in de toekomst

Een bewoonster stelt gelijk na de presentatie van het RIVM haar meest prangende vraag. Ze wil weten hoe er in de toekomst onderzoek gedaan gaat worden. "Misschien moeten we ook aan een andere manier van meten gaan denken, zoals op minder plaatsen maar vaker. We wachten voor nu op de resultaten van het volgende onderzoek. Daarna gaan we kijken hoe we in de toekomst gaan meten", zei het RIVM.

Wethouder Brigitte van den Berg reageert op het onderzoek van het RIVM: "Toen ik deze resultaten zag, kwam het echt wel even binnen. Er is eigenlijk nog geen aantoonbare verbetering terwijl we daar zo erg op hoopten. Er zijn veel aanleidingen om te zeggen dat de meting nog wat vroeg is en dat er meer metingen nodig zijn om een trend te zien."

Nienke van de Waal is arts medische milieukunde bij de GGD. Ze staat stil bij het lood dat is aangetroffen tijdens het onderzoek. Volgens de GGD zijn de waardes niet enorm verontrustend. “Een keer wat binnenkrijgen kan geen kwaad”, zo stelt de GGD.

Stephanie Dumoulin van Frisse Wind stelde vervolgens de vraag wat dat dan betekent, 'een keer wat binnenkrijgen'. Daarop antwoordde Van de Waal dat het lastig is om dat hard te maken en dat kinderen goed hun handen moeten blijven wassen. Dat antwoord viel niet bij iedereen lekker.

Speeltuinen schoonmaken

Frisse Wind startte vorige week een actie om speeltuinen in Beverwijk en Velsen schoon te laten maken zoals dat ook al in Wijk aan Zee gebeurt. De colleges van de IJmond-gemeenten hebben daar ook nog bij stilgestaan. "Wij hebben begrip voor die oproep. Als ouder wil je dat je kind kan spelen in een schone omgeving. We willen goed kijken in overleg met de GGD wat er nodig is."

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Jasper Leegwater / NH Nieuws

Een bewoonster loopt geïrriteerd weg tijdens de bijeenkomst als iemand in de zaal opkomt voor de staalfabriek. Ze vertelt aan NH Nieuws waarom. "Het zijn allemaal losse onderzoeken. We worden het bos ingestuurd. Die onderzoeken worden niet aan elkaar verbonden. Daarmee krijg ik het idee dat ze geen conclusies willen trekken. We krijgen geen duidelijke antwoorden terwijl er zorgen over de gezondheid van kinderen zijn. Dan voel ik me echt door de overheid in de steek gelaten."

Een andere bewoner voelt zich ook in de kou staan. “Ze geven allemaal ontwijkende antwoorden. Er kunnen geen conclusies worden getrokken. Ik heb een trampoline in de tuin en die is al 10 jaar altijd vies. Het is zo’n zorgelijke situatie en we krijgen geen echte antwoorden.”

Toezegging

Olthof zegt een bewoner toe dat er een onderzoek komt naar de gezondheidseffecten van de vergroeningsplannen van Tata Steel. "Er kan geen nieuwe fabriek worden gebouwd zonder dat we weten wat de effecten voor de gezondheid zijn."

Op 4 oktober is een volgend depositie-onderzoek begonnen. Het RIVM verwacht dat de resultaten van dat onderzoek in het nieuwe jaar gepresenteerd kunnen worden.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]