Start van hoofdcontent

BEVERWIJK

nl

Petitie van Frisse Wind moet zorgen voor roetvrije speeltuinen in Beverwijk en Velsen

17 november 2022, 18.00 uur · Door Jasper Leegwater

Stichting Frisse Wind maakt zich na een nieuwe publicatie van het RIVM hard voor schone speeltuinen. In Wijk aan Zee worden de speeltuinen al dagelijks schoongemaakt op kosten van Tata Steel, de stichting pleit er nu voor dat dit ook in omliggende kernen zoals Beverwijk gaat gebeuren. "Nu hebben kinderen heel veel last, daar moet iets aan gebeuren."

Als moeder in Beverwijk heeft Gwendolyn Porte een zorg die ze liever niet zou dragen. Ze wil dat haar zoons van 10 en 11 jaar oud zo min mogelijk in aanraking komen met alles wat neerdaalt uit de fabrieken van Tata Steel. Deze week nog hoorde ze een bizar verhaal. "Een meisje op een basisschool had allemaal zwart stof aan haar handen, smeerde het in haar gezicht en zei tegen haar juf 'kijk, nu ben ik net een roetveegpiet'. Dat klinkt grappig maar is natuurlijk heel ernstig, dat dat hier gewoon neervalt."

Kijk hier naar de videoreportage over de petitie:

Petitie om Tata Steel aan te sporen tot schoonmaak speeltuinen - NH Nieuws

Handen wassen na het buitenspelen, dat geeft Gwendolyn haar jongens mee. Soms schiet het er bij in om ze daar op te wijzen en eigenlijk moet buitenspelen gewoon veilig en schoon kunnen, vindt ze. Dat is Frisse Wind helemaal eens. Daarom is die stichting een petitie begonnen. Stephanie Dumoulin van Frisse Wind vertelt daarover: "Iedereen kan ondertekenen en we hebben een brief opgesteld die mensen kunnen sturen naar Hans van den Berg, de CEO van Tata Steel, en aan de burgemeesters van de gemeenten. We doen dat om er voor te zorgen dat iedereen wakker wordt en zich realiseert dat er nu echt schoongemaakt moet worden."

Of Tata Steel uiteindelijk mee wil werken aan deze grootschalige, liefst dagelijkse schoonmaakklus durft Dumoulin niet te zeggen. "Het is een beetje afwachten. Het is natuurlijk echt nu al vier jaar bekend dat er heel veel kankerverwekkende stoffen en andere stoffen neerdalen. Tot op heden heeft Tata Steel gezegd: 'We maken alleen in Wijk Aan Zee schoon'. Dat is van de zotten."

Foto: Gwendolyn maakt zich zorgen om kids in Tata-stof - Jasper Leegwater / NH Nieuws

De gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen reageren gezamenlijk op de petitie die Frisse Wind is gestart. "Wij begrijpen volledig dat ouders opkomen voor de leefomgeving van hun kinderen. Voor de colleges van Beverwijk, Heemskerk en Velsen staat een gezondere leefomgeving voor haar inwoners voorop: alle kinderen moeten gezond kunnen opgroeien in de IJmond." 

De gemeenten kijken er niet van op dat er vragen zijn na de cijfers die woensdag gepubliceerd zijn. "Als colleges begrijpen we dat de resultaten van dit onderzoek de vragen kan oproepen of de opgelegde maatregelen en uitgevoerde acties voldoende zijn en of er niet meer of andere maatregelen nodig zijn. De petitie van Frisse Wind voor het schoonmaken van speeltuinen past hierin."

Voorlopig blijft het GGD-advies over stof in de IJmond hetzelfde, schrijven de gemeenten. "Dat betekent: blijven buitenspelen want bewegen is gezond. Op basis van de uitkomsten van dit tweede depositieonderzoek en het advies van de GGD gaan we in gesprek met de GGD om dit advies nader te bespreken en op basis daarvan te kijken hoe dit dan vormgegeven kan worden. Daarnaast gaan we in gesprek met Tata Steel om te kijken welke rol het bedrijf hierin kan spelen."

De petitie is op moment van schrijven al meer dan 340 keer ondertekend. Of Tata Steel actie gaat ondernemen zal later blijken.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]