Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Amsterdammers doneren massaal hun energiekorting: 'Dit overtreft onze verwachtingen'

22 november 2022, 18.30 uur · Aangepast 22 november 2022, 20.30 uur · Door Sophia Peereboom

Het burgerinitiatief Wees Warmhartig blijkt een groot succes: de teller staat op ruim 90.000 euro. 'Overweldigend', noemen de initiatiefnemers het. "We hadden goede hoop dat het zou aanslaan, maar dit overtreft onze verwachtingen."

Foto: Website 190euro.nl - Burgerinitiatief Wees Warmhartig

Begin november lanceerden de Amsterdamse vriendinnen Monique van Hoogstraten en Ineke van Tol het onlineplatform Wees Warmhartig. Een burgerinitiatief waar je je energiekorting van 190 euro kunt schenken aan een Amsterdams goed doel. Deelnemende instanties zijn de Amsterdamse Voedselbank, het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam en het Armoedefonds. 

Elke euro is welkom

Volgens Ineke is de meerderheid van de donaties 190 euro, het bedrag van de korting in november en straks nog een keer in december. "Maar we zien ook bedragen van 95 of 380 euro. Soms ook kleinere bedragen en dat is ook fijn, want elke euro is welkom."

Ook Marita Tolman, directeur van het Amsterdamse Fonds Bijzondere Noden, is blij met elk bedrag. "Alleen aan ons is al 44.000 euro gedoneerd. Heel fijn en welkom." Met de donaties die binnenkomen helpt het fonds Amsterdammers in urgente financiële nood. "De invulling daarvan is heel divers en afhankelijk van de situatie: van boodschappengeld tot een nieuw bed." 

"In Amsterdam-Noord merk ik veel verschillen tussen arm en rijk"

donateur madelien de regt

De Amsterdamse schrijver en boekvertaler Manik Sarkar vond het 'belachelijk' dat de energiekorting niet inkomensafhankelijk is. Hij besloot daarom zijn energiekorting via 190euro.nl te verdelen over de drie fondsen. "Ik heb er vertrouwen in dat mijn geld via Wees Warmhartig goed terecht komt."

Ook Madelien de Regt, locatiemanager van een kinderdagverblijf, heeft haar energiekorting gedoneerd. "Ik woon in Amsterdam-Noord en merk grote verschillen tussen arm en rijk." Volgens haar is het concept 'heel simpel, doeltreffend en transparant'. "Het geld wordt direct besteed aan een mede-Amsterdammer die het goed kan gebruiken. Op deze manier help ik graag mijn medemens."

De initiatiefnemers verwachten dat de teller nog verder zal oplopen. Steeds meer Amsterdammers kennen het initiatief, horen ze. "Veel mensen hebben hun energiebijdrage nog niet gehad en wachten misschien met overmaken. In december krijgen alle huishoudens nóg een keer 190 euro. Daarna komen Sinterklaas en de Kerstman er nog aan, dan willen we het nog eens extra onder de aandacht brengen."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.