Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Miriam zet ontmoetingsplek op om Zaanse jongeren op het rechte pad te houden

19 november 2022, 09.00 uur · Aangepast 19 november 2022, 17.45 uur · Door Tom van Midden

Dansschooleigenaar Miriam de Boer ontdekte dat veel Zaanse jongeren behoefte hebben aan een plek waar zij elkaar kunnen ontmoeten, maar dat zo'n plek er niet was. Ze besloot dit daarom zelf te realiseren. The Next Level Chill Academy in Wormerveer is bedoeld om een veilige plek te bieden waar jongeren kunnen chillen, tafeltennissen of gamen zonder alcohol en drugs. Ondertussen houdt Miriam een oogje in het zeil: "Je moet wel streng zijn."

NH Nieuws

Met 'Pioniers' vertellen wij verhalen over de kracht van de lokale samenleving en het zelfoplossend vermogen van burgers. Inspirerende Noord-Hollanders die het heft in eigen hand nemen en creatieve oplossingen bedenken voor grote of kleine problemen. Heb jij ook een inspirerend verhaal? Mail het ons via [email protected]

Het valt niet mee om Miriam te pakken te krijgen deze vrijdagavond om even rustig mee te praten. De stroom is uitgevallen in het oude schoolgebouw aan de Wandelweg 196 in Wormerveer en de initiatiefnemer van de Next Level Chill Academy loopt druk heen en weer. Tussendoor met jongeren pratend legt ze de toegesnelde elektricien uit waar volgens haar het probleem zit. En weg is ze weer, om in een andere ruimte poolshoogte te nemen.

Het zijn Zaanse jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die op initiatief van Miriam de Boer bij elkaar zijn gekomen om leeftijdsgenoten te ontmoeten. Miriam constateerde dat daar behoefte aan was bij jongeren. "Wij konden toen we 16 waren overal heen. Je mocht naar de discotheek en de buurthuizen. Tegenwoordig is dat of op straat of bij iemand thuis. Maar als de groepen groter worden en er is geen toezicht, dan gaan ze soms hele rare dingen doen." 

Vrijwilliger Donna Kloeze is er elke vrijdagavond. Ze vult aan: "Als je naar de middelbare school gaat, ben je niet meer dat kleine kind thuis, maar ga je een zelfstandiger leven leiden. Dan wil je niet meer thuis bij je ouders op de bank zitten, maar je wil wel op een bank zitten die veilig en droog is." 

Veilige plek

Leerlingen van Miriams dansschool waren vaak al een halfuur van tevoren aanwezig om alvast bij elkaar te komen. Vier jaar geleden ontstond het idee van een jongerenontmoetingsplek al in het hoofd van Miriam. Een plek waar alcohol en drugsgebruik niet zijn toegestaan en jongeren op een veilige manier samen kunnen komen. De coronapandemie zorgde ervoor dat het project sneller van de grond kwam.

De wijkmanager van Wormerveer Monica Briefjes zag de potentie van het idee en was vanuit daar een stuwende kracht, looft Miriam haar. "Zij is iemand van 'niet lullen maar poetsen'. Zonder haar hadden we nu niet aan de Wandelweg gezeten."

Het ultieme doel van deze plek? Donna: "Ze van de straat te houden. En te zorgen dat ze andere dingen interessanter vinden dan drank, drugs of roken.

Ze vervolgt: "Er is in Zaanstad best een probleem met messengebruik vanaf jonge leeftijd. Scholen waar veel incidenten zijn, waar toezicht is met beveiliging. We willen hier wel die gezellige en vriendelijke plek zijn. We zijn er niet zozeer voor probleemjongeren, maar voor alle jongeren, juist om problemen te voorkomen in deze kwetsbare leeftijd." 

Lees hier een artikel over de gemeente Zaanstad die miljoenen investeert om jongeren op het rechte pad te houden. Ondanks die miljoenen blijven er berichten komen over ernstige incidenten met jongeren die in de criminaliteit zijn beland.

Inmiddels is het initiatief The Next Level Chill Academy bijna 1,5 jaar actief. Begonnen in de oude Menebafabriek en nu in het oude schoolgebouw aan de Wandelweg. Jongeren kunnen er gratis terecht voor huiswerkbegeleiding of om gewoon te chillen. Zo kan er gedart, getafeltennist en samen gegamed worden. Er zijn geregeld jongerenwerkers aanwezig waarmee eventuele problemen besproken kunnen worden.

Tekst loopt door onder de foto's.

"Dit is volgens mij de derde keer dat ik hier ben", vertelt de 17-jarige Mickael. Hij voelt zich zo op zijn gemak dat hij zich door zijn vrienden heeft laten opmaken tot clown. "Het is echt heel leuk... vorige keer heb ik ook armpje gedrukt met een van de vrijwilligers. Ik won bijna!"

De 13-jarige Kaan vertelt dat deze plek veilig voelt. Ook hij is hier nog niet vaak geweest, maar als hij wordt uitgenodigd zal hij zeker vaker gaan. "Ik vind het wel een mooie plek, ook omdat ze het hier vrijwillig doen. Er is gratis eten en drinken. Ik vind het bijzonder dat ze dat doen." 

Lange termijn

Of haar initiatief echt helpt om jongeren op het rechte pad te houden durft Miriam niet te zeggen. Daarvoor moet je volgens haar naar de lange termijn kijken. Ook is de invloed van uitsluitend haar initiatief volgens Miriam te klein. "Dit moet op minstens twintig plekken in de Zaanstreek zijn. Het zou bijvoorbeeld fijn zijn als sportclubs willen meewerken aan alcoholvrije ruimtes en leuke chillruimtes voor jongeren. Niet elke jongere heeft dit nodig. Mijn doel is om hier tegen de zomer driehonderd bekende gezichten binnen te hebben." 

Trots

Ze spreken het niet echt uit, maar het is duidelijk dat Miriam en Donna trots zijn op wat hier gebeurt. Donna: "Je weet dat het werkt en dat je de goede plek biedt omdat jongeren terug komen. In die zin werkt het. Of het ook helpt om ze uiteindelijk andere keuzes te laten maken; dat weet je pas veel later. Maar we doen er wel alles aan om dat te bevorderen."

Miriam is er van overtuigd dat ze dit naast haar dansschool nog lang kan blijven doen. "Of ik hier over tien jaar nog steeds rondloop? Bij leven en welzijn wel."

Miriam hoort geregeld van mensen dat ze ook interesse hebben om met jongeren aan de slag te gaan. Dat juicht ze toe, maar ze houdt wel voor: 

"Sommige mensen hebben best een romantisch beeld dat jongeren alleen maar dankbaar zijn als ze hier zitten. Dat is vaak niet zo. Je moet streng zijn en toezicht houden. Daarnaast heb je een lange adem nodig." 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.