Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse brug waar Patrick vanaf viel staat al jarenlang bekend als gevaarlijk

17 november 2022, 10.00 uur · Aangepast 17 november 2022, 13.16 uur
Door: Redactie · Foto: Inter Visual Studio

De Prinsenbrug, waar afgelopen vrijdagavond de 28-jarige Patrick Wissink vanaf is gevallen terwijl de brug open ging en daarbij zwaar gewond raakte, stond al in 2018 bij de brugwachters van Haarlem bekend als één van de moeilijkste bruggen om te bedienen. Dat staat te lezen in een alarmerend onderzoeksrapport uit datzelfde jaar.

Het politieonderzoek naar de val van Wissink loopt nog en daarmee is het op dit moment nog niet duidelijk hoe zijn val kon gebeuren. Maar dat het slecht gesteld was met de veiligheid van de brug, blijkt wel uit het rapport van onderzoeksbureau Integro uit 2018, dat is gemaakt in opdracht van de gemeente Haarlem.

Het rapport spreekt over veiligheidsrisico's in combinatie met een 'chaotische verkeerssituatie'. Onderzoekers toonden maar liefst 37 punten aan die vrijwel direct of in sommige gevallen binnen één jaar moesten zijn opgelost.

Pauze nodig na bediening

In het rapport staat verder dat de brug alleen door ervaren brugwachters bediend mag worden. Ook valt er te lezen dat het bedienen van de Prinsenbrug zo intensief is, dat de brugwachter naderhand een moment de tijd nodig heeft om te kunnen ontspannen. In de winter is het juist weer zo rustig, dat dat ook gevaren met zich meebrengt.

"De brug wordt ook wel gekwalificeerd door het personeel als een van de moeilijkste bruggen"

onderzoeksbureau intergo

Het wegdek is volgens het onderzoek 's avonds 'alleen met grote inspanning' goed te zien. Verkeersregels worden bij de brug regelmatig aan de laars gelapt. Zo zijn spookrijdende fietsers eerder regel dan uitzondering en komen voetgangers soms vast te zitten tussen de sluitende slagbomen.

in de onderstaande video valt te zien dat fietsers en voetgangers regelmatig 'vast' tussen de slagbomen komen te zitten. tekst loopt door

Fietsers en voetgangers moeten onder slagbomen door van de Prinsenbrug - NH Nieuws

Na het rapport komt de gemeente met een aantal aanpassingen en worden 22 van de 37 gebreken opgelost. Maar drie jaar later, als de situatie rondom de Prinsenbrug opnieuw wordt doorgelicht, blijkt dat de gemeente nog altijd één van de belangrijkste en meest urgente punten niet volledig heeft opgelost: het slechte zicht voor de brugwachter.

Nog altijd zijn er 'blinde vlekken', iets wat volgens het rapport uit 2018 'direct' opgelost had moeten worden. Zo is het wegdek aan de kant waar Patrick uiteindelijk is gevallen, niet te zien vanuit het brugwachtershuisje als de brug geopend is.

tekst loopt door na de foto

Het zicht vanuit het wachtershuisje op de geopende brug in 2018 - Foto: Gemeente Haarlem

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de oplossing om beter zicht te krijgen 'te complex' om direct, zoals het rapport eist, op te lossen. Wel hebben de brugwachters een 'risicokaart' gekregen met daarop informatie over de gevaren van de brug. Ook zijn er camera's onder de brug gehangen, zodat er beter zicht is op het scheepvaartverkeer.

De gemeente wacht nog tot 2023 met het verbeteren van het zicht van de brugwachter. Dan krijgt de brug meer camera's en wordt de brug op afstand vanuit één centrale locatie met behulp van camerabeelden, bediend. Ook de overige risico's worden dan opgelost.

Dat het vijf jaar duurt voordat de centrale bediening gerealiseerd kan worden, heeft volgens de gemeente te maken met de grootte van deze operatie. "Het havenkantoor moet hiervoor verplaatst worden en alle bruggen in Haarlem moeten in één keer die overstap maken naar centrale bediening vanaf één locatie. Dat kost tijd omdat hier geld voor vrijgemaakt moet worden en dit dus door het besluitvormingsproces moet van de gemeenteraad", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Wat weten we tot nu toe over het brugongeluk? 

Op vrijdag 11 november rond 18.30 uur, tijdens de avondspits, rijdt de 28-jarige Patrick Wissink uit Leiden vanaf zijn werk in de Waarderpolder naar het station. Bij de Prinsenbrug, een van de belangrijkste en drukste bruggen over het Spaarne, gaat het om nog onbekende reden mis.

Wissink valt van de opengaande brug en komt neer op het asfalt. Hij komt terecht op het wegdek en raakt zwaargewond. Nog altijd ligt hij met ernstig hersenletsel in het ziekenhuis

Diverse mensen hebben gezien hoe de man van de brug viel, voor hen is slachtofferhulp ingeschakeld. Ook heeft de gemeente een bijeenkomst voor brugwachters georganiseerd. De politie onderzoekt nog hoe het heeft kunnen gebeuren. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]