Ga naar Content

Historie staat nieuwbouw in de weg: monumentale Bussumse paardenstallen tóch tegen de vlakte

De historische paardenstallen aan de rand van Bussum gaan tegen de vlakte. De meer dan honderd jaar oude stallen moeten plaats maken voor de bouw van huizen en een school. Een opvallende keuze: alle seinen stonden op groen om de stallen juist als monument te bestempelen en ze daarmee voor de toekomst te behouden. 

Foto: Erfgoedvereniging Heemschut

De stallen staan al meer dan een eeuw aan de Bussumse Franse Kampweg. Het gaat om een laatste restant van de destijds landelijke paardenrenbaan Draf- en Renbaan Cruysbergen. 

Twee jaar geleden werd voor het eerst gedreigd met de sloopkogel. De gemeente Gooise Meren wil het grote terrein - waar de paardenstallen maar een klein deel van zijn - bebouwen met pakweg honderdvijftig huizen en een grote nieuwe middelbare school. Nadat bekend werd dat dat ook het einde van de paardenstallen zou betekenen, luidde Erfgoedvereniging Bond Heemschut de noodklok en werd in allerijl een monumentenstatus voor de stallen aangevraagd. 

Lees ook

De afgelopen twee jaar hebben meerdere experts onderzoek gedaan naar de cultuurhistorische waarde van de stallen. Eerst noemde het Monumenten Advies Bureau de stallen 'monumentwaardig'. De gemeente stapte daarop naar de veel hoger aangeschreven erfgoedexperts van Het Oversticht. Die komt tot dezelfde conclusie: de paardenstallen moeten met een monumentenstatus beschermd worden tegen sloop. 

Gemeente slaat adviezen in de wind

Dat lijkt klip en klaar, maar de gemeente Gooise Meren slaat de duidelijke adviezen toch in de wind: de paardenstallen worden geen monument en worden dus gesloopt. Kort samengevat: de stallen staan de nieuwbouwplannen te veel in de weg en de bouw van de nieuwe huizen en de nieuwe middelbare school is in dit geval belangrijker dan het behoud van de stallen.

Wel wil de gemeente alles op alles zetten om 'de cultuurhistorische geschiedenis van de locatie' te behouden. Zo zou het renbaanverleden zichtbaar moeten worden gemaakt door behoud van 'karakteristieke elementen' zoals het zinken torentje van de paardenstallen. 

Erfgoedbeschermers verrast

Erfgoedvereniging Bond Heemschut was nog niet op de hoogte van het gemeentelijke besluit en reageert in een korte eerste reactie vooral verbaasd. "Als er voortaan altijd zo geredeneerd wordt door de gemeente kan dat het einde betekenen van heel veel monumenten", aldus Christian Pfeiffer. 

De erfgoedbeschermers laten weten de kwestie verder onder de loep te nemen en zich te beraden op vervolgstappen. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]